Så undviker du fällorna i jultrafiken

NYHETER

160 dör eller skadas under årets mörkaste trafikhelg

Vi står inför årets mörkaste helg på vägarna.

Två miljoner svenskar ska ut och köra - 160 av dem kommer att dö eller skadas allvarligt i jultrafiken.

– När det är mycket trafik, mörkt och stressigt blir det väldigt påfrestande för föraren, säger Erik Kjellin på Motormännen.

Foto: DÖDLIG HELG Dagarna före jul är de allra farligaste på landets vägar. I år ger sig över två miljoner svenskar ut i jultrafiken.

Dagarna före dopparedan är de allra farligaste på landets vägar. I år ska över två miljoner svenskar ge sig ut i jultrafiken.

Enligt statistiken kommer 20 människor att dö och 140 skadas så all­varligt att de drabbas av invaliditet. Under alla helgerna, fram till den 12 januari, kommer 959 personer att skadas i trafiken.

Värsta resdagen

De tre mest olycksdrabbade områdena i förhållande till befolkning är Västernorrland, Dalarna och Gävleborg, enligt Motormännen.

– Den 22 december är statistiskt sett den värsta resdagen under jultrafiken.

– Det är mycket människor på vägarna och många är stressade och vill komma hem till familjen. Sen kör många längre sträckor än de är vana vid, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Värsta perioden att ge sig ut på vägen är mellan den 20 och 23 december. På kartan här bredvid ser du vilka de farligaste vägarna är.

Men årets jultrafik har en fördel.

– Julafton infaller på en tisdag och att trafiken sprider ut sig under fler dagar, säger Erik Kjellin.

Milt väder

Dessutom ska vädret under den svarta trafikhelgen vara förhållandevis fördelaktigt.

– Rent generellt ser det ut att bli milt innan jul. Stora delar av Svealand och Götaland får plusgrader dagtid, och det är bara någon enstaka natt som det kan bli minus nattetid, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

Under dagarna före jul kan det komma en del nederbörd i söder - i form av regn. De milda temperaturerna gör att risken för halka inte är överhängande.

I norr ligger snön redan på många håll. Inga större mängder nysnö väntas under helgen.

Till den som ger sig ut i trafiken har Erik Kjellin några goda råd:

– Det är viktigt att ta många pauser under körningen. När det är mycket trafik, mörkt och stressigt blir det väldigt påfrestande för föraren.

– Var utvilad, ute i god tid och håll avståndet, säger han.