Jubilaren Reinfeldt: Tio år som M-ledare

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
2004: Efter ett år som partiledare har Reinfeldt byggt sig ett starkt varumärke - småbarnspappa som för ett mjukt samtal.

NYHETER

Aftonbladet listar några viktiga milstolpar för Reinfeldt de senaste tio åren.

2003: Fredrik Reinfeldt ersätter Bo Lundgren som partiledare i oktober. Redan i december samma år har partiet ökat från 16,8 till 20,0 procent enligt SCB.
2004: Allians för Sverige bildas i augusti, den som snart ska komma att kallas enbart Alliansen. Efter ett år som partiledare har Reinfeldt byggt sig ett starkt varumärke - småbarnspappa som för ett mjukt samtal. Han har talat på Pridefestivalen och värvat Per Schlingmann som partiets pr-strateg.

I november kommer första bakslaget. Reinfeldt kritiseras för att M vill försämra sjukförsäkringen.
2005: Alliansen presenterar sin första gemensamma ekonomiska motion i oktober, nästan ett år före valet.
2006: Lägger till ordet nya framför Moderaterna. Fredrik Reinfeldts tyngsta kort blir att tala om alla de människor som Socialdemokraterna placerat i utanförskap. M vinner valet och Reinfeldt blir statsminister. Utnämningen av ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò skapar tumult. De får efter en kort tid båda avgå.

Reinfeldt köper Aftonbladets bilaga Klick! En av få bilder där en privat Reinfeldt fångats på bild på väg hem till fredagsmyset.

Alliansens nya regler kring skilda och höjda avgifter i a-kassan blir första motgången för Reinfeldts regering.
2007: Förändringarna i sjukförsäkringen blir den andra krisen för regeringen.
2008: Den globala finanskrisen tar fart och upptar stor del av regeringens tid.
2009: Fredrik Reinfeldt blir EU:s ordförande från juli. Han sätter stor prestige i sitt deltagande på klimatmötet i Köpenhamn, där han sitter med som EU: s ordförande. Men mötet leder till en tunn uppgörelse.
2010: Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avgår under stort tumult i Almedalen.

Moderaterna får sensationellt över 30 procent av rösterna i riksdagsvalet. Fredrik Reinfeldt bildar en minoritetsregering.
2011: Röster höjs om att M och statsministern saknar visioner och nya idéer. Partiet backar i opinionen och de rödgröna har gått om Alliansen.
2012: Fredrik Reinfeldt och hans fru Filippa Reinfeldt lämnar in sin skilsmässoansökan.
2013: Motgångarna för Fredrik Reinfeldt fortsätter. Moderaterna faller till 23,6 procent i Aftonbladet/United Minds undersökning.

Publicerad: