’Hoppas hon ser saker som de är’

Publicerad:
1 av 5 | Foto: Kate Gabor
Estelle tillsammans med mamma Victoria.

NYHETER

Victoria vet vad som ­väntar för Estelle.

Nu berättar hon om sina tankar inför dotterns framtid som offentlig ­person.

– Hon måste lära sig att ­leva med situationen. Jag hoppas vi kan ge henne en trygg och kärleksfull uppväxt, säger kronprinsessan i en stor intervju med den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine.

Kronprisessan Victoria och Estelle
Kronprisessan Victoria och Estelle

I veckan åker Victoria på officiellt besök till Tyskland. Inför resan har den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine träffat kronprinsessan på Stockholms slott.

”Faller sig naturligt”

I den stora och öppenhjärtiga intervjun berättar Victoria bland annat om sitt engagemang i miljö- och hållbarhetsfrågor.

Hon pratar också om livet som mamma och sin syn på Estelles framtid i offentligheten. På frågan om hur hon ska lära dottern att hantera uppmärksamheten svarar Victoria:

– Jag tror att det kommer falla sig naturligt för henne. Hon måste lära sig handskas med situationen, att ­leva med den. Jag hoppas att vi kan ge henne en trygg och kärleksfull uppväxt, för att ge henne bästa möjliga start i livet, en stabil grund att stå på. Och jag hoppas att hon blir en flicka, en ­person, som är medveten och ser saker som de är, ­säger hon till tidningen.

En energikälla

Victoria trivs med mammarollen. Hon berättar att Estelle har varit en stor ­källa till energi och att hon mycket gärna läser Pippi Långstrump för sin dotter.

– Som mamma blir det återigen tillåtet att läsa barnböcker. Man upplever sin barndom igen, det är kul.

Men det har inte alltid varit lätt. Det är ingen hemlighet, säger Victoria, att tiden efter kungaskandalen 2011 har varit tuff. Men det är känslor man måste lära sig att hantera.

Tronen inte aktuell

I opinionsundersökningar har folk velat se henne ta över tronen från pappa kungen

redan nu. Men det är inte aktuellt.

– Min pappa kommer att fortsätta att vara statsöverhuvud i många år. Jag koncentrerar mig på mina uppgifter som kronprinsessa, säger Victoria till tidningen.

Publicerad: