50 000 soldater redo attackera Ukraina

Av: Ida Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ökad oro för invasion

1 av 3

Enligt anonyma underrättelsekällor till Wall Street Journal flyttar ryska försvarsstyrkor fram sina trupper vid Ukrainas östra gräns. USA tror att Ryssland har 50 000 soldater i beredskap för en eventuell invasion, skriver tidningen.

Nu kräver USA:s president att trupperna dras tillbaka.

Redan för två dagar sedan flaggade amerikanska underrättelsekällor för att sannolikheten för en rysk invasion av östra Ukraina ökar.

Då fanns 30 000 soldater vid den ukrainska gränsen, en styrka som alltså uppges ha förstärkts med 20 000 soldater på mindre än två dygn. Av dessa uppges flera ingå i motoriserade förband, enligt uppgifter till CNN. En hemligstämplad analys som nyhetskanalen tagit del av visar att antalet soldater vida överstiger det som behövs för de övningar som Ryssland menar genomförs.

Oron ökar

I ett yttrande från två anonyma källor från den amerikanska underrättelsetjänsten skrev CNN att oron för en invasion ökat de senaste dagarna.

– Det här har gjort att vi tror att det är mer troligt med en rysk invasion än tidigare, sa källan.

Utvecklingen liknar den som beordrades från Moskva i förberedelserna för att gå in i Tjetjenien och Georgien, både i antal trupper i beredskap och deras stridsförmåga.

Utöver trupperna vid gränsen har flera förband satts i beredskap för att snabbt kunna förflytta sig, vilket gör det svårt för USA att kunna förutse en invasion på förhand.

– Det är inte antalet som är viktigast. De har tillräckligt många för att gå in nu, oavsett, och i rätt riktning för att vara farliga. Det som spelar roll är vilka avsikter man har. Och vi har ingen klar bild av det, sa en högt uppsatt amerikansk regeringskälla till Wall Street Journal.

Skrev brev till Obama

Ansvariga för USA:s säkerhets- och underrättelsetjänster har redogjort för den amerikanska kongressen om utvecklingen.

Nyheten ska bland annat ha gjort att republikanska medlemmar av försvarsutskottet i USA:s representanthus uttryckt sin oro i ett brev till president Obama.

Enligt Barack Obama kan det faktum att Ryssland dragit ihop stora styrkor vid den ukrainska gränsen tyda på att landet har "ytterligare planer". Under sitt besök i Vatikanen uppmanade han i en intervju Ryssland att dra tillbaka trupperna och påbörja samtal för att minska spänningarna, skriver Reuters.

Mer info kommer

Publicerad: