Hackare kan spionera – via datorns kamera

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

De som tejpat över kameran på sina laptops kanske inte är så paranoida som vi trott.

Forskare i USA har konstaterat att hackare kan filma dig från distans – utan att indikatorlampan lyser.

I en forskningsrapport har man presenterat att en duktig hackare på ett enkelt sätt kan ta bilder genom kameran på gamla Appledatorer.

Men forskarna Stephen Checkoway och  Matthew Brocker vid ansedda Johns Hopskins University har kommit fram till en ännu mer skrämmande slutsats.

Flera olika modeller

De tror att man med likande teknik som de använde sig av kan komma åt kameror i alla möjliga sorters bärbara datorer.

I Appledatorer, precis som i många andra modeller, finns en indikatorlampa som lyser varje gång kameran är i gång – men forskarna lyckades stänga av den, skriver Washington Post.

– Apple lade ner stort arbete för att säkerställa att lyset gick på varenda gång kameran tog bilder, säger Stephen Checkoway, professor i informationsteknik på Johns Hopkins.

Men i forskarnas studie, där man arbetat på Appledatorer, kunde man komma runt det skydd som ska se till att kameran alltid är i gång och ta bilder utan att personen vid datorn märkte något.

Skönhetsdrottning utsatt

Att det gick att göra på detta viset upptäcktes när den amerikanska skönhetsdrottningen Cassidy Wolf fick två nakenbilder mejlade till sig, tagna med flera månaders mellanrum. Bilderna hade tagits genom hennes datorkamera – utan att hon visste om det.

Amerikanska FBI kunde sedan spåra avsändaren som var en tidigare klasskamrat till Wolf och i hans dator hittades program som möjliggjorde att han kunde spionera på Wolf och ett flertal andra kvinnor.

Publicerad: