Ny hemlig rapport: Tamiflu fungerar inte

Läkemedlet Tamiflu användes både vid fågelinfluensan och svininfluensan.

Nu visar tidigare hemliga dokument att medicinen inte fungerar.

Influensasymptomen förkortas bara med en halv dag, skriver Svenska Dagbladet.

År 2005 kom fågelinfluensan till Sverige och Euorpa. Flera länder drabbades av panik inför en stundande pandemi och köpte in influensaläkemedlet Tamiflu – för flera miljarder kronor. Sverige lade minst 260 miljoner av skattebetalarnas pengar på läkemedlet.

2009 kom nästa stora hot svininfluensan och återigen sattes Tamiflu i fokus tillsammans med nyproducerade vaccin. Vid den här punkten började en grupp av forskare att ifrågasätta Tamiflus verkliga effekt. De fick, efter flera års kamp, tillgång till hemliga dokument om läkemedlet som företaget Roche aldrig publicerat.

"Bättre än inget alls"

Dokumenten visade att Tamiflu inte förhindrar risken för att influensa ska spridas. Läkemedlet minskar inte heller risken för att man får uppsöka sjukhus och den enda positiva effekten som medlet har är att den förkortar influensasymptomen med en halv dag, skriver Svenska dagbladet.

– Vi har länge vetat om att läkemedlet inte fungerar så bra. Men det är bättre än inget alls, säger Anders Tegnell statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

– Det finns inget annat läkemedel mot influensa i dag. Och det här är bättre än ingenting alls.

Enligt Tegnell är Tamiflu det enda läkemedlet i tablettform som du kan ta vid en stundande influensa. Vid ett utbrytande av en epidemi används vaccin, men det kommer oftast sent och då kan Tamiflu sättas in i ett tidigare skede.

Finns medel kvar

Läkarna som undersökte medlet varnar nu för allvarliga brister i hela läkemedelssystemet och kräver att ansvariga myndigheterna tänker om.

I Sverige finns det fortfarande massvis med lådor av Tamiflu som köptes in 2005. Varje år undersöks de för att se att de fortfaranande är aktiva.

Publisert: