Kungen om #metoo: ”Vi måste ta tillbaka moralen”

NYHETER

Kung Carl XVI Gustaf öppnar för första gången upp och kommenterar kampanjen kring #metoo.

– Det är frågan om moral och etik. Det måste vi ta tillbaka, säger Sydsvenskan.

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kung Carl Gustaf besöker Minc i Malmö.

Under torsdagen besökte kung Carl XVI Gustaf företagarhuset Minc i Malmö på sin årliga teknikresa genom Sverige. Men han passade även på att kommentera #metoo för första gången.

– Jag tycker att det är jättebra att man lyfter och vänder på sådana här gamla stenar och så vidare så att problemen kommer i dagen. På så sätt kan det bli något bra utav det hela. Vi ska lyfta problemen, säger kungen till Sydsvenskan.

Kungen berättade att han tror att det måste ha varit behövligt att ta upp ämnet eftersom frågan fått så stort utrymme. Han menar också att det är viktigt att alla människor är lyhörda mot varandra, såväl män som kvinnor.

– Det är frågan om moral och etik. Det måste vi ta tillbaka. På många nivåer.

”Vi ska lyssna och tänka”

Han har även ett råd till alla män efter den uppmärksammade kampanjen.

– Vi ska göra det så bra som möjligt, göra det här till något bra. Vi ska lyssna och tänka, ja tänka på vad som har hänt. Det måste starta både i uppfostran i hemmet och sedan får väl skolan fortsätta med sin fostrande roll, säger kungen till tidningen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottningen och kronprinsessan kom till Södra teatern för att visa sitt stöd.

Kronprinsessan och drottningen engagerade

Hashtagen som spridits den senaste tiden handlar om att uppmärksamma de sexuella trakasserier kvinnor utsätts för. Det var skådespelerskan Alyssa Milano som startade den genom att be alla kvinnor som sexuellt ofredats att svara på hennes tweet.

Bransch efter bransch involveras i upproret under olika hashtags och det är inte första gången kungafamiljen visar sitt intresse för frågan. När skådespelare samlades på Södra teatern för att läsa upp anonyma vittnesmål under hashtagen #tystnadtagning var kronprinsessan Victoria och drottning Silvia på plats.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Film