Karolina dömdes till 50 år i fängelse

avJohan Edgar

Diplomatdottern satt fyra år på ”Bangkok Hilton”

Diplomatdottern Karolina Johnsson, 44, dömdes till 50 års fängelse i Thailand.

Hon flögs till Sverige – mot löfte att hela straffet skulle avtjänas.

Åtta år senare var hon fri.

Karolina i thailändskt fängelse.

Karolina Johnsson är vid sidan av Annika Östberg den kanske mest kända svenska som suttit fängslad utomlands.

Hon greps på flygplatsen i Bangkok i augusti 1994 med 6,8 kilo heroin i ett lönnfack i väskan. Sedan dess har hon hävdat att hon blev lurad av en vän att ta väskan till Zürich.

Den då 29-åriga svenskan dömdes till 50 års fängelse, ett straff som sedan sänktes till 43 år av den thailändska kungen.

Fyra mardrömsår

I fyra mardrömsår satt Karolina Johnsson på beryktade Bangkok Hilton innan hon 1998 flögs till Sverige och kvinnofängelset Hinseberg.

Då var avtalet med thailändska myndigheter att hela straffet skulle avtjänas. Ett datum för en villkorlig frigivning sattes till oktober 2023.

I januari 2002 förhandlade dåvarande justitieminister Thomas Bodström fram ett nytt avtal med Thailand om att svenska fångar som fick komma hem skulle få straffet kortade till svenska nivåer.

Efter diplomati och kompromisser återfick hon ändå friheten i augusti 2006.

Krokigare väg

För Annika Östberg har vägen varit längre och krokigare. 1983 skrev Sverige under det internationella avtalet ETS 112 om förflyttning av utländska fångar till sina hemländer. Två år senare skrev USA under avtalet. Men delstatsregeringen i Kalifornien har hela tiden hävdat att Annika Östbergs fall inte gäller eftersom det är USA:s federala regering som undertecknat avtalet och hon inte sitter i ett federalt fängelse.

Allt har också försvårats av att hon hela nekats en tidsbegränsning av sitt straff – som är 25 år till livstid.

Den svenska regeringen har i de tidigare diplomatiska samtalen garanterat att Annika Östberg vid en överflyttning till Sverige kommer att sitta fängslad så länge delstatsregeringen i Kalifornien anser lämpligt.