Lys upp din trädgård!

Foto: Göran & Britt-Louise Malm
Planera noga innan du ljussätter trädgården, då blir resultatet bäst.

Skaka liv i din trägård i höstmörkret. Gör den lysande med spotlights och ljuslyktor.

– Vi bor i ett land där det är mörkt större delen av året – varför ska vi titta ut i ett svart hål, säger trädgårdsdesignern Gunilla Welin Brook.

Foto: Göran & Britt-Louise Malm
Att lysa upp en trappa är både välkomnande och olycksförebyggande.

Runt advent brukar det bli ivrig aktivitet i stugorna runt om i landet när ljusslingorna ska fram och upp i enbuskar och nakna plommonträd.

Har jultomten tur får ljusdekorationen sitta uppe tills paketen är utdelade. Sedan breder mörkret ut sig igen, fram till slutet av mars när det är dags att ställa om klockan till sommartid.

Mörkret är redan här. Intresset för att inreda trädgården med ljus året runt har blossat upp de senaste åren.

Många tar chansen att njuta av höstens färger längre genom att lysa upp sin trädgård med spotlights och ljuslyktor.

– En upplyst ek eller en pool skapar jättehäftiga effekter. Det tar fram strukturerna i trädgården, säger Gunilla Welin Brook.

En ljussatt trädgård suddar ut gränserna mellan inom- och utomhus och gör även att innemiljön verkar större och mer spännande.

– Trädgården har blivit en förlängning av husets inomhusytor. Är man i köket ofta och har ett vackert träd utanför köksfönstret är det ett perfekt föremål att lysa upp. Eller om du har en pergola i trägården som du ser från vardagsrummet kan du njuta av den även när du sitter inomhus.

Man ska vara försiktig med att lysa upp husets fasad, enligt Gunilla Welin Brook.

– Skavankerna syns väldigt väl om man lyser upp huset underifrån. Men har man en snyggt putsad fasad kan det också bli fint med ljus på den.

Belysningen ska förstås vara praktisk. Att lysa upp en trappa kan minska olycksrisken men den ger också ett varmt och välkomnande intryck.

– En gångväg är väldigt tacksam att belysa genom att integrera lysdioder i markstenen. Det förstärker formen på gången och ger en viss trygghet, säger Gunilla Welin Brook.

Hon tycker att det är värt att lägga pengar på lite dyrare belysning i stället för att köpa många lampor som ger dåligt ljus.

– Lamporna som går på solenergi håller inte så bra. Då är det bättre att använda energisnåla LED-lampor och installera ett skymningsrelä som tänder belysningen när det börjar bli mörk.

Att ljussätta trädgården behöver inte vara svårt. Men det kräver noggrann planering.

– Välj vad du vill belysa innan du installerar belysningen. Ett bra tips är att gå runt i trädgården och sticka ner en flyttbar spotlight på en pinne. Blir det för många olika färger på ljus och för stor blandning av lampor ser det ut som ett tivoli. Less is more – lite är mer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård