Leif GW Persson

GW: Han vill visa att han skiter i Sverige

Av: 

Frida Hübenette Högberg

NYHETER

Juha Valjakkala har tagit klivet ut i friheten – i Sverigekläder.

– Ett misslyckat uttryck för självhävdelse, säger Leif GW Persson.

Juha Valjakkala, numera Nikita Fouganthine, hade tagit på sig en anmärkningsvärd klädsel till sin frigivning i går morse. Åmselemördaren spatserade ut från fängelset i Riihi-mäki iklädd både t-shirt och keps med Sverigetryck.

”Som barn”

– Det är ett sätt att markera, en far åt helvete-gest. Han vill visa att ”jag skiter i er”. Alla vet ju vad han tycker om Sverige egentligen, säger kriminologen Leif GW Persson.

Juha Valjakkala är utvisad från Sverige på livstid. Leif GW Persson tror att trippelmördarens blågula klädsel var allt annat än hyllande.

– Brottslingar är som barn. Det här är bara ett misslyckat uttryck för självhävdelse. Det är knappast någon som tror att han älskar Sverige.

”Kriminell livsstil”

Leif GW Persson jämför Juha Valjakkala med Christer Pettersson.

– Juha åker in och ut precis som honom. Han har en kriminell livsstil, och kommer aldrig att bli någon byråchef om man säger så. Kommer han att mörda igen? Ja, det kan

inte uteslutas. Och i sådana fall blir offret troligtvis någon i hans bekantskapskrets.

Fakta / Juha Valjakkala och Åmselemorden

1988 En cykelstöld slutar med att Juha Valjakkala, 23 år, mördar en man, hans hustru och deras 15-årige son på kyrkogården i Åmsele den 3 juli. Efter en veckas polisjakt genom Sverige upptäcks Juha Valjakkala och flickvännen på järnvägsstationen i Odense.

1989 Juha Valjakkala döms till livstids fängelse. Flickvännen dömdes till två års fängelse för medhjälp till misshandel. Båda utlämnas till Finland.

1991 Juha Valjakkala gör sitt första rymningsförsök från fängelset i Riihimäki. Han grips nästan direkt.

1994 Juha Valjakkala flyr igen. Han tar en engelsklärare och flyr beväpnad i en stulen bil. Även denna gång tas han snabbt och skadar inte sin gisslan.

2002 Juha Valjakkala återvänder aldrig till fängelset från en obevakad permission den 13 maj. Efter en stor polisinsats grips han dagen därpå i Sverige.

2004 Juha Valjakkala försöker rymma från fängelset i Sukeva men hinns i kapp av vakter efter några hundra meter.

2006 Finlands högsta domstol beslutar i januari att Juha Valjakkala är redo att benådas. Han sätts, i väntan på att beslut tas av president Tarja Halonen, på en öppen anstalt i Fredrikshamn. Natten till den 28 november hoppar han ut genom ett fönster och försvinner. Han grips tre dygn efter flykten – i en väninnas lägenhet i Helsingfors.

2007 Juha Valjakkala benådas av en finsk domstol.

2008 Juha Valjakkala släpps fri men på prov fram till den 1 juli då han ska friges villkorligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Leif GW Persson

Juha Valjakkala

Brott