”Ska du inte gå snart?”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-04

Presidenten pikade Aftonbladets reporter under klimatmötet med Reinfeldt

WASHINGTON.
Barack Obama tittar på Aftonbladets utsände, flinar och säger:

–?De här figurerna vill aldrig gå.

Nej, när man efter två dygn i Vita huset inte fått höra annat än eleganta luftpastejer dröjer man sig ju gärna kvar för att försöka snappa upp åtminstone något korn av substans.

Det är efter tisdagens pressmöte i Vita husets kabinettrum som president Obama, omgiven av Javier Solana, José Manuel Barosso och en lätt rosenkindad Fredrik Reinfeldt, gör sitt lilla utfall mot Afton- bladet.

Jag önskar verkligen att det också var så att jag kunde dröja mig kvar och ställa några frågor, i stället för att motas ut av bryska Secret Service-agenter.

För varken under sammanträdet vid det imposanta ekbordet i kabinettrummet, eller mötet i det märkligt trånga Ovala rummet dagen före, får vi höra något annat än till intet förpliktigande fraser om den klimat- kris Sveriges statsminister åker skytteltrafik över Atlanten för att mobilisera till strid mot.

Obama upprepar flera gånger att han uppskattar att Fredrik – som han helt informellt kallar statsministern – är så drivande i?klimatfrågan och att han ser fram emot fortsatta samtal.

Och Reinfeldt – som i sin tur är Barack med världens mäktigaste man – svarar att han är glad över att presidenten lyssnar.

Men inga åtaganden görs, inga mål preciseras, inga utsläppsnivåer bestäms och till slut undrar man vad de högtidliga övningarna alls ska vara bra för.

Ja, det är förstås beaktansvärt att Fredrik Reinfeldt anstränger sig så hårt i det här ämnet, och det inger respekt att han just tack vare sitt engagemang lyckats utveckla en personlig relation med den amerikanske presidenten, men – som han såklart mycket väl vet – är samtalspartnern bakbunden.

Eftersom Obama inte har, och sannolikt aldrig kommer att få, senaten med sig om några bestämda utsläppsnivåer kan han inte presentera något annat än tomma fraser.

Men då får han också leva med att besvikna journalister dröjer sig kvar under porträtten av Lincoln och Washington efter mötena?...

ANNONS