Fixa studentmaten för några tior

avSusanne Ståhl, Minimedia

Mycket mer än bara nudlar

Foto: istockphoto.com
Har fantasin tagit slut? Prova de här recepten.

Fiskpinnar i brödrosten och nudlar i varmvatten – studentens matlagning kan vara rätt torftig. Tema Högskola har snackat med ett proffs för att få tips – författaren till Studentkokboken.

Sedan Studentkokboken kom för ett par år sedan har den blivit ett populärt inslag i många studenthem. Enkla och billiga recept, som alla kommer tillsammans med en rolig anekdot eller fakta. En av författarna bakom boken är Fredrik Colting, som även driver förlaget Nicotext.

Bakispizzan en höjdare

Sin egen matlagning som student beskriver han som hyfsat godkänd.

– Den var ganska schysst faktiskt. Inga fiskpinnar i brödrosten eller pulvermos i vattenkokaren. Jag har alltid varit intresserad av mat, så det kom ganska naturligt att laga mat för mig, säger Fredrik Colting.

Recepten kom från vänner, bekanta och så klart från andra studenter. Hans egen favorit i boken är ”Bakfyllepizza”, för att den är roligast. Han har inte oväntat ett stort matintresse.

– Jag brukar snöa in på olika saker i olika perioder, sen går jag vidare. Just nu är det indisk Dal som gäller.

– Mat ska vara enkelt, gott och nyttigt och vara förknippat med glädje, fortsätter han.

Vilken var din favoriträtt som student?

– Lasagne precis som katten Gustav.

Vad skulle du aldrig äta?

– Micromat eller Billys pizza.

RECEPT

Bakispizzan

1 st telefon

1 st telefonnummer till pizzzeria med hemkörning.

Sesamnudlar

5 portioner

400 g äggnudlar

4 msk matlagningsolja

2 msk sesamolja

2 krossade vitlöksklyftor

1 msk jordnötssmör

3 gröna hackade pepparfrukter (eller chilipulver)

4 msk ljus eller mörk soya

2 msk pressad citron

1 tsk svartpeppar

4 msk färsk, hackad koriander

Gör så här:

Lägg nudlarna i en stor gryta med hett vatten. Lägg på ett lock och låt stå i 6 minuter, rör om efter 3 minuter.

Dressing: Blanda matlagningsoljan, sesamoljan, vitlöken och jordnötsmöret till en jämn smet. Tillsätt pepparfrukten, sesamfröna, soyan och citron. Blanda ordentligt.

Häll av nudlarna i ett durkslag och lägg dem i en skål. Tillsätt dressingen. Strö över svartpeppar och koriander. Blanda noga. Servera med grillad kyckling.

Vegetarisk färssås med röda linser och morötter

2-3 morötter

1 dl röda linser

1-2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 burk krossade tomater

1 burk champinjoner eller lika många färska

svartpeppar, paprika eller chilikrydda

Gör så här:

Stek upp hackad lök tillsammans med vitlöken. Koka upp linserna i en kastrull medan du gör resten, cirka sju minuter (eller använd färdigkokta). Riv morötterna och stek dem tillsammans med löken och vitlöken. Lägg sedan i champinjonerna och de kokta linserna. Sist i med krossade tomater och kryddor.

Korv stroganoff

4 portioner

400-500 g falukorv

1 gul lök

1 röd paprika

5 dl grädde

ketchup

Gör så här:

Skiva falukorven och skär skivorna i stavformade korvbitar. Stek falukorven på medelvärme så att korvbitarna får lite färg. Salta och peppra.

Hacka löken och paprikan och stek ihop med korvbitarna. Häll i 5 dl grädde i stekpannan. Spruta i lite ketchup och rör om.

Låt det stå och sjuda i cirka 10 minuter, rör om då och då. Servera med potatis eller ris.

Tortellinigratäng

2 paket tortellini (kött eller spenat)

Italiensk salladskrydda

Färska champinjoner

Riven ost

3 dl grädde

1 burk krossade tomater

3 st vitlöksklyftor

Gör så här:

Börja med att koka upp tortellini i vanligt vatten. Sätt ugnen på 175-200 grader.

När tortellinin är klar, häll upp i ett durkslag och tillsätt olivolja så att den inte klibbar ihop.

Häll i en trea grädde i kastrullen, tillsätt burken med krossade tomater och champinjonerna. Krydda med lite salt och peppar. När detta har kokat ihop och du ser att grädden har blivit lite tjockare så ta av den från spisen.

Häll ner tortellinin i en ugnsform. Tillsätt ost med spara lite till toppen. Rör om så att osten mixas och inte ligger i en stor klump. Häll i gräddsåsen, vitlök och italiensk salladskrydda. Servera.

Recept: Studentkokboken

Välj rätt utbildning