Familjen fick en helt ny uteplats

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-19

”Otroligt vad snyggt det blev”

Vitmålat trä, grönskande väv och trendiga möbler. Det är näst intill omöjligt att känna igen familjens uteplats efter att Roomservice-killarna varit där.

Familjen Bayonas-Ksiazkiewos uteplats förvandlades från en sliten, liten grillplats till ett färgsprakande paradis i limegrönt och vitt.

–?Underbart! Det blev så otroligt snyggt och bra, jublar Martin Bayona.

Uteplatsen före omgöringen.

Martin sparkar till en liten grästuva.

–?Som du ser är gräsmattan helt förstörd. Om jag får önska så vill jag inte ha någon gräsmatta alls, och inga taggiga buskar. De skapar bara en massa arbete.

Vi står på en liten radhustomt i Segeltorp. Om ett par dagar ska tomten genomgå en total förvandling när tv-programmet "Roomservice” sätter klorna i den, men än så länge domineras tomten av en stor, kraftig syrén som står nästan mitt på gräsmattan. Trädet, några ledsna bärbuskar och ett slitet verandagolv är allt trädgården har att bjuda på.

–?Verandan är katastrofkort, men vi har haft många mysiga stunder här. Barnen har sitt klätterträd och vi grillar jättemycket, säger Martin.

Några dagar senare är allt borta.

Ingenting lämnades kvar

Innan de lämnade hemmet räckte Martin och Isabella över en kort önskelista till tv-programmets hantverkare, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm, och inredaren Jon Eliasson. Efter en kort planering revs hela uteplatsen ner. Ingenting lämnades kvar! Jo, förresten, syrénen skonades, men annars påminner platsen mest om ett grustag.

–?Jag har aldrig jobbat med en uteplats förut så jag var tvungen att läsa på om blommor och grönsaker. Men jag kom bara fram till att vi skulle ta bort alltihop, säger inredaren Jon Eliasson och skrattar.

Johnnie och Mattias fick alltså börja om från noll. Nu håller de på och skruvar fast stommen till vad som kommer att bli en ståtlig veranda.

–?Det kanske blir lite dyrare, men när man ska bygga om ett rum är det många gånger faktiskt lättast att riva ut allt och börja om från början, säger Mattias.

Knappt tre arbetsdagar hade de på sig innan familjen Ksiazkiewo-Bayona kom hem igen. Med förbundna ögon förs Martin och Isabella genom vardagsrummet till öppningen mot uteplatsen. När de tagit av sig ögonbindlarna står de först alldeles tysta.

–?Det är så snyggt. Fantastiskt bra, lyckas Martin få fram när förstumningen släppte.

Härlig limegrön färg

Isabella är tyst i flera minuter innan också hon jublar.

Nästan halva uteplatsen täcks numera av en gigantisk, vit veranda med breda trappsteg. Bord, stolar och motivväven på väggen går i härlig limegrön färg. Det som tidigare var en skabbig gräsmatta är nu stenbelagt med svarta schifferplattor där en splirrans ny grillplats är kronan på verket.

–?Det blev bättre än vad vi någonsin hade kunnat ana, säger Martin.

Text: Johan Gunnarsson

Foto: Carolina Byrmo

Följ ämnen i artikeln