Nyheter

Mordbrännare jagas i Australien

Av: 

Susanna Vidlund

Tobias Österberg

NYHETER

Kevin Rudd: Detta är massmord

Australiens rasande premiärminister Kevin Rudd kallar misstänkta mordbrännare för massmördare, sedan det står klart att många vildmarksbränder utlösts av anlagda eldsvådor.

– Vad säger man om sådana? Det finns inga andra ord som beskriver detta än massmord, sa Rudd på måndagen.

Fördömer mordbrännarna Australiens premiärminister Kevin Rudd rasar mot de anlagda bränderna.

Antalet döda i vildmarksbränderna i Australien har stigit till minst 171, uppger australisk polis enligt Reuters. Dödssiffran väntas stiga ytterligare.

Polisen intensifierar nu jakten på misstänkta mordbrännare, sedan det stått klart att flera vildmarksbränder varit anlagda.

– Skräcken är på en nivå som få av oss kunnat föreställa sig, säger Australiens premiärminister Kevin Rudd.

Dödsoffren väntas stiga

Bränderna i sydöstra Australien hade på måndagen krävt minst 171 dödsoffer och siffran väntades fortsätta att stiga sedan hela byar och samhällen utplånats. Naturkatastrofen är den värsta som drabbat Australien på 110 år, sedan cyklonen Mahina krävde 400 dödsoffer i landets norra del 1899.

Parlamentet ställde in arbetet efter "en av de mörkaste dagarna i Australiens fredshistoria", med biträdande premiärministern Julia Guillards ord. Statsöverhuvudet, den brittiska drottningen Elizabeth, skickade kondoleanser.

Polisen betraktar alla bränder som anlagda, i avvaktan på utredning. Två män greps i söndags misstänkta för mordbrand. En av dem, en 31-åring, tros ha anlagt en brand vid New South Wales kust. En 15-åring misstänks för att ha skjutit av en fyrverkeripjäs som tänt eld på ett busksnår i Blue Mountains utanför Sydney. Ingen av dessa bränder krävde dödsoffer.

Stort som Blekinges yta

I den värst drabbade delstaten, Victoria, omfattade bränderna totalt 3 000 kvadratkilometer - ungefär Blekinges yta. Tio större bränder var ännu utom kontroll på måndagen. Även i grannstaten New South Wales brann det på flera håll.

Medierna kablade ut gripande berättelser. Mamman som överlevde och räddade sitt spädbarn genom att kasta sig ned i en liten bäck. Den 19-årige pojken som körde traktorn genom staketet och tog sig in i sitt brinnande hus för att rädda systern. Mannen som inte orkade bära ut en medvetslös bekant ur eldhavet och alltför många fler tragedier.

Premiärministern i Victoria, John Brumby, tillsatte en utredning om brandskyddsföreskrifterna eftersom de inte räddat liv som tänkt. Många följde förgäves den officiella instruktionen att stanna och bekämpa elden om de inte valt att ge sig av i god tid.

Stora översvämningar i Queensland

– Många hade gjort alla förberedelser och hade världens bästa brandskyddsplaner men det räddade dem inte, tragiskt nog.

Samtidigt har delstaten Queensland i norr drabbats av stora översvämningar efter en veckas skyfall. Det extrema vädret har fått miljöpartiet De gröna att kräva en ny klimatplan av premiärminister Kevin Rudd, som vann valet 2007 på löften om bland annat tuffa åtgärder för att minska utsläpp av växthusgaser.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter