– Nu drar den igång på allvar

Maria Brytting på Smittskyddsinstitutet chattade med Aftonbladets läsare om svininfluensan.

hanna säger: Heeej, jag undrar om svininfluensan bara är en influensa som kommer varje år eller om det är en väldigt farlig sjukdom. Varför har det blivigt så uppmärksammat isåfall?

Maria Brytting säger: Hej, Varje år drabbas mellan 5-15% av befolkningen av influensa. Skillnaden i år blir att så många fler kommer att drabbas eftersom viruset är nytt.

Thomas säger: Hej, hela min familj har varit sjuka i en vecka med alla symtom för en influensa, men alla mår nu bättre igen, hur vet man om det var just den influensan vi haft och bör man i alla fall vaccinera sig?

Maria Brytting säger: Hej, Det är faktiskt väldigt svårt att säga vad som ni drabbades av, det kan vara "vanliga" förkylningsvirus som var ovanligt agressiva mot er. Om ingen av er har fått diagnosen nya influensan så bör ni vaccinera er. Just vid skolstart är det vanligt med olika förkylningsvirus som sprids.

Sandra säger: Hej, stämmer det att man inte får tillbaka det om man en gång har haft den?

Maria Brytting säger: Ja det stämmer. Problemet är att viruset förändras. Man brukar säga att efter 10 år så har viruset förändrats såpass mycket att man kan smittas igen av samma variant. Glöm dock inte bort att det finns flera influensa så har man otur kan man få flera olika influensor under samma år.

Fia säger: Hej! Jag är gravid, ska ha barn i feb. Min fråga är om det finns några risker för barnet om jag vaccinerar mig. Har aldrig vaccinerat mig mot influensa förut och vet därför inte om jag ska göra det i år. Vad rekomenderar du?

Maria Brytting säger: Hej, I många länder så rekommenderar man att gravida kvinnor skall vaccinera sig mot vanliga influensan. Ni som är gravida löper extra risk vid influensan, så ni bör skydda er. Just nu är inte vaccinet godkänt för gravida men det kommer troligtvis att godkännas snart. Om det blir godkänt skulle jag vaccinera mig. Det skyddar dig och ger faktiskt skydd till det nyfödda barnet mot influensan.

Johan säger: Hej jag undrar om det finns något gemensamt med de som omkommit i influensan eller om det bara handlar om otur?

Maria Brytting säger: Hej, Merparten av de som har dött i nya influensan har tillhört riskgrupperna (hjärt-, lungsjuka, gravida, svårinställd diabetes, kraftig övervikt, immunsuppresion osv.). Det är således flera olika orsaker varför vissa personer drabbas ovanligt hårt av influensan.

säger: Hej Jag har en fyramånaders son. Jag oroar mig för att han ska bli smittad. Bör jag undvika tunnelbana, bussar o liknande? Likaså vill alla klappa på en liten bebis, gärna hålla i hans händer... samma händer som han sedan gladeligen suger på för jämnan. Jag vill be folk att inte ta på honom men är rädd för att verka överbeskyddande...är jag det?

Maria Brytting säger: Hej, Hej, Jag tycker det är bra om du försöker skydda din lilla son från smitta. Du kan lungt säga att du under influensatider gärna önskar att de inte tar på hans händer. Det är din roll att skydda honom. Varför inte ha en lite flaska handsprit/våtservett med dig så du kan torka av hans händer om så skulle behövas.

ida säger: finns det olika grader av svininfluensan kan man ha haft den utan att märka det?

Maria Brytting säger: Ja, det finns faktiskt som som får den utan symtom. Vissa studier från södra halvklotet har visat det. Hur vanligt det är för nya influensan är dock osäkert.

Martin säger: Vid en fotbollsmatch så brukar lagen ta varandra i handen efter matchen. Ska man undvika det nu när risken är stor att bli smittad?

Maria Brytting säger: Hej, Varför inte börja tacka varandra genom att ge varandra en klapp på axeln istället.

säger: hej, min flickvän har svininfluensan och har varit sjuk nu sen i tisdags förra veckan. stämmer det att hon inte smittar 7 dagar efter att den brutit ut?

Maria Brytting säger: Hej, Sju dagar eller en dag efter febern har gått ned är man smittsam.

filippa säger: Hej!Jag undrar om man är i större riskson för att bli allvarligt sjuk om man har en ätstörning som anorexi- och eller bulimi?

Maria Brytting säger: Hej, Det hänger på den allmänna hälsostatusen. Är man mycket överviktig är det en stor belastning för kroppen att ha en influensainfektion också.

Lotta säger: Hejsan! Är svininfluensan på väg att trappas ner lite smått eller blir det värre?

Maria Brytting säger: Hej, Det är nu på gång att dra igång på allvar. I Sverige har det inte börjat än medan i Mexiko är andra influensavågen på gång. Det är lite olika för olika länder.

säger: Varför rekommenderas inte användning av antivirala läkemedel i högre utsträckning när dessa både minskar risken för följdsjukdomar, lindrar och kortar sjukdomstiden?

Maria Brytting säger: Hej, Det rekommenderas för de personer som har influensan och tillhör riskgrupperna. Det är viktigt att inte använda läkemedlen så mycket att vi får problem med resistenta influensastammar.

AnnaP säger: Hur lång tid kommer det ta att vaccinera alla som vill? Ska man räkna med flera månaders väntan?

Maria Brytting säger: Hej, Det hänger på hur snabbt vi kan få leveranserna av vaccinet. Till Sverige skall vi få drygt 18 miljoner doser inom 3-6 månader. Således borde alla kunna vara vaccinerade inom 3-6 månader efter start av vaccinleverans. Det gäller bara att få all logistik att fungera.

säger: Hur länge är bakterierna kvar på ytor?

Maria Brytting säger: Hej, Viruset har väldigt olika livslängd på ytor beroende på ytan (slät/hård/tät/porös) och temperatur, luftfuktighet, pH, solljus och salt. Så det är svårt att ge ett klart besked.

Maria Brytting säger: Hej, Jag finns åter igen imogon. Hälsningar Maria Brytting

INFLUENSA-AKUTEN: Chatta med Maria Brytting vid Smittskyddsinstitutet om svininfluensan i dag kl 13.00 – 13.30

Publisert: