Nya tältstäder växer upp i USA

Allt fler arbetslösa blir hemlösa

Rob Bennett och Kami Ballard språkas vid i tältstaden utanför Sacramento.
Rob Bennett och Kami Ballard språkas vid i tältstaden utanför Sacramento.

Krisen i USA gör medelklassen hemlös.

Städer av tält byggs upp bredvid städer av sten – för de som förlorat allt.

– Det handlade till slut om att jag tvingades välja: Ge min familj mat eller behålla huset. Jag sålde huset, säger en hemlös man.

Allt fler människor söker sig till tältlägret utanför Kaliforniens huvudstad Sacramento i finans- och bolånekrisens USA.
Allt fler människor söker sig till tältlägret utanför Kaliforniens huvudstad Sacramento i finans- och bolånekrisens USA.

Den ekonomiska krisen slår hårt mot USA och arbetslösheten är den högsta på 25 år.

Även antalet hemlösa amerikaner ökar.

Många medelklassfamiljer har förlorat sina jobb i krisen, sedan husen de bor i och bilarna de kört i.

Resultatet är de tältstäder som börjat växa upp på ett dussintal platser runt om i USA, enligt New York Times.

"Jag sålde huset"

I tältstäderna, som hittas utanför städer som Sacramento, Reno, Nashville och Seattle, trängs före detta bilförsäljare, med nyligen arbetslösa takläggare, lastbilschaufförer och mekaniker. De har alla hemlösheten och arbetslösheten gemensamt.

– Det handlade till slut om att jag tvingades välja: Ge min familj mat eller behålla huset. Jag sålde huset, säger en man som lever i en tältstad i Sacramento till BBC News.

Hink som latrin

I tältstäderna lever den brokiga skaran människor under enkla förhållanden – utan el, rinnande vatten och värme. De använder hinkar som latriner och öppna eldar som kök.

47-åriga Tammy säger till tv-programmet the Oprah Winfrey-show att hon och hennes man levt i tält i snart ett år. Hennes make var kakelsättare men förlorade jobbet när folk slutade att köpa hus.

Varje morgon söker de jobb.

– Det jobbigaste med att leva så här är att man inte längre kan göra saker man förr tyckte var självklara, som att ta en dusch varje morgon eller fixa håret, säger hon.

"Inte acceptabelt"

En av tältstäderna ligger i Sacramento, Kalifornien, på ett gräsfält vid ett järnvägsspår. Efter att all världens tv-strålkastare nu kastat ljus över det tidigare osynliga problemet har nu myndigheter bestämt att den ska rivas. Men samtidigt får de hemlösa tak över huvudet av guvernören Arnold Schwarzenegger som öppnar delstatsägda mässlokaler för ändamålet.

President Barack Obama har om tältstäderna sagt:

– Det är inte acceptabelt att barn och familjer ska leva utan tak över sina huvuden i ett rikt land som vårt.

Publisert: