Svensk midsommar

Publicerad:
Uppdaterad:

Här kan du fira på traditionellt vis

1 av 2 | Foto: Theresia Bråkehielm
Traditionellt midsommarfirande

Passa på att åka bort över helgen och fira midsommar på traditionellt vis. På många ställen i landet erbjuds firande med dans runt stången och levande musik.

Nu, när dagarna är som allra längst, firar vi den högtid som mest förknippas med Sverige. Lördagen i anslutning till sommarsolståndet reser vi stång, dansar och firar midsommaren. Ett enkelt sätt att göra midsommarhelgen speciell, kan vara att ta med familjen ut på landet och fira en svensk midsommar med dans, lek och blomsterkransar i håret.

På Orbadens camping, som ligger vid Ljusnan i Hälsingland firas midsommar alltid på traditionellt vis.

— På midsommar brukar det alltid vara bra väder och fullt med folk. Först plockar alla barn blommor, sedan reser vi stången också blir det dans med små grodorna och alla de traditionella sångerna, berättar Torsten Larsson på Orbadens camping.

Framåt kvällen bjuds det upp till dans och det går att dansa hela natten. Solen är bara nere ett par timmar.

— Ett liveband spelar till dans på kvällen och det blir mycket fest, men på vuxnas villkor. Ingen tonårsfylla och stök, det här är en familjecamping, säger Torsten Larsson.

Lek och dans

Nere i söder, på Tredenborgscamping vid Sölvesborg i Blekinge firas också traditionell svensk midsommar.

— Vi samlas först på stranden och klär stången tillsammans. Sedan reser vi den och det blir dans och lekar, bland annat säcklöpning, potatislopp och klädstafett. Musiken står vår trubadur för, fram till klockan 21 då ett liveband tar över och det blir dans, berättar Margret Kennryd som är en av arrendatorerna.

Enligt SMHI så finns det goda solchanser inför midsommar.

— Det ska inte regna i alla fall, så det är klart att vi tror på bra väder. Men även om det är dåligt så brukar det vara väldigt god stämning här, campare är väldigt tåliga, skrattar Margret Kennryd.

Minimedia

Publicerad: