Publicerad:
Uppdaterad:

Ösregn drar in över norra Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett större regnväder har dragit in över landet, främst de norra delarna.

Flera mindre vägar i Ångermanland och Västerbotten har drabbats av översvämningar.

Den som hade ställt undan gummistövlarna och ställt paraplyet på tork efter skyfallen i början av juli ropade hej lite för tidigt. Nu drar ett nytt oväder in över landet som drabbar främst norra Sverige. Det kan komma upp emot 50 millimeter regn i de mest utsatta områdena.

– Det är ett stort regnområde som ligger över Norrland, främst norra Jämtland och fjällen i Västerbotten. Men det regnar även en hel del i Dalarna, säger Karin Nyström, hydrolog på SMHI, till TT.

Fortsätter nästa vecka

Nu varnar SMHI för höga flöden i åar och sjöar. Och regnet kommer enligt meteorologerna att fortsätta på söndagen. Det blir även spridda skurar i början av nästa vecka på olika platser i landet.

– Men senare under veckan klarnar det upp och blir bättre, säger Nyström.

I Ångermanland liksom i Västerbottens län svämmades flera vägar över på lördagen och husägare fick sina källare vattenfyllda. I trakterna kring Kramfors och Sollefteå var läget särskilt besvärligt.

– Det är främst mindre vägar som har drabbats av översvämningar. Där har man fått stänga av eller ta alternativa vägar. En damm nära riksväg 90 var på väg att brista men den har åtgärdats, säger Thomas Andersson, presschef på Vägverket.

Ännu blötare

SMHI har även utfärdat en klass 1-varning, den lägsta varningen för höga flöden. Det är främst små och medelstora vattendrag i Västerbottens, Jämtlands, Västernorrlands och Dalarnas län som är i riskzonen.

– Det är ganska högt vattenstånd som kan orsaka mindre översvämningar eftersom markerna redan är väldigt blöta efter tidigare regn, säger Karin Nyström.

Säker sol på semestern

Destination: Boka sista minuten på Aftonbladets resesajt

TT

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN