Swedbank backar inte om bonusar

Publicerad:
Uppdaterad:

Swedbank håller fast vid sina bonussystem.

– Vi tycker att vi har en bra balans mellan fast och rörlig ersättning, säger Thomas Backteman på förlusttyngda Swedbank.

Krisdrabbade Swedbank brottas med enorma kreditförluster i Baltikum, samtidigt gör ett av bankens affärsområden sitt bästa halvår någonsin. Swedbank Markets, som omfattar aktiemäkleri, valuta- och räntehandel, ökade sitt resultat från 396 miljoner kronor det första halvåret i fjol till 1,5 miljarder kronor i år.

– Vi är inne i en diskussion om ersättningssystemen där vi diskuterar generella regler. Det kommer inte att innebära att vi inte betalar ut några ersättningar, men det kan leda till vissa begränsningar, säger Thomas Backteman, koncernkommunikationsdirektör på Swedbank, till TT.

Han menar också att inom affärsområdet Markets är det arbetstagarnas marknad och för att locka de bästa måste lönerna och bonusar vara utformade därefter.

Ett gyllene tillfälle

Aktieägarnas vd Günther Mårder tycker att finanskrisen gett bankerna ett gyllene tillfälle att lugna ned den skenande lönekarusellen. Finanssektorn har drabbats hårt och många varslade och arbetslösa letar efter nya jobb. När det gäller Swedbanks bonusar tycker Mårder att det är viktigt att tänka på vilka signaler banken sänder ut.

– Självklart ska goda insatser premieras, men samtidigt sänder man ut ett budskap som kan vara väl magstarkt för övriga anställda och aktieägare som varit med om bankens nyemission, säger Mårder till TT.

Swedbank har infört ett bonustak på 600 miljoner kronor för de anställda inom Markets att dela på. Banken har hittills i år avsatt 294 miljoner kronor till rörliga ersättningar för Swedbanks Markets. Samtidigt pågår ytterligare diskussioner inom Swedbank om hur banken ska hantera den känsliga bonusfrågan när ett affärsområde gör rekordresultat samtidigt som koncernen redovisar en miljardförlust och måste göra sig av med anställda.

Swedbank redovisade en rörelseförlust på 1,8 miljarder kronor för årets andra kvartal och planerar att göra sig av med 3 600 anställda fram till 2010.

Facket ger tummen upp

Facket ger ett försiktigt godkännande till att Swedbank betalar ut bonus till ett affärsområde samtidigt som koncernen gör en förlust.

– Vi tycker inte att det är fel att göra så, men jag har inte sett alla uppgifter, säger Leif Karlsson, kommunikationschef på Finansförbundet.

TT

Publicerad: