Superstjärnan utblottad – trots lön på 14 miljoner

Av: Lina Thorén, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Skulder på 180 miljoner kronor

1 av 3
Fotografen Annie Leibovitz framför en av sina kända Disneybilder.

Världskända fotografen Annie Leibovitz hotas av personlig konkurs sedan hon lånat 24 miljoner dollar. Dessutom hotas hennes livsverk – hon har pantsatt rättigheterna till sina bilder hos ett amerikanskt finansföretag.

Hon har tagit några av de mest kända fotografierna i världen. Hon är en superstjärna. Hon tjänar miljontals kronor om året.

Trots det hotas nu superfotografen fotografen Annie Leibovitz, 59, av en personlig katastrof och total utblottning.

Hon krävs på närmare 180 miljoner kronor av företaget Art Capital Group Inc. – ett amerikanskt finansbolag som specialiserat sig på att låna ut pengar till folk med värdefull konst. Får de inte tillbaka pengarna så säljer de den belånade konsten.

Stort lån

Det var 2008 som Leibovitz lånade pengar, 24 miljoner dollar, av Art Capital Group Inc. Som säkerhet lämnade hon sitt stora hus i Greenwich Village samt rättigheterna till alla sina bilder.

Bilderna är hennes livsverk, och där finns enormt kända och värdefulla fotografier på superstjärnor som Demi Moore och Rolling Stones.

Överenskommelsen var att pengarna skulle betalas tillbaka under ett års tid, och i juli i år lämnade Art Capital Group Inc. in en stämmningsansökan till en domstol i New York. Företaget drog dock tillbaka stämmningen i september, sedan de träffat en överrenskommelse med fotografen.

– I dessa svåra tider är jag tacksam för allt Art Capital Group gjort för att lösa det här, sa Annie Leibovitz då i ett pressmeddelande.

Världskända bilder

Annie Leibovitz blev en värlskänd fotograf för sina bilder för bland annat tidningarna Rolling Stone, Vanity Fair och Vogue. Hon har gjort sig känd som en perfektionist som inte skyr några kostnader för att få till den perfekta bilden. Bland annat ska hon ha flugit skådespelerskan Kirsten Dunst och en hela hennes grupp av vänner och assistenter från USA till slottet Versailles utanför Paris – för en enda perfekt bild.

En av de mest kända av Annie Leibovits bilder är den på en naken John Lennon, som kryper ihop i fosterställning kring en svartklädd Yoko Ono. Den togs 8 december 1980 – fem timmar senare var Lennon död, skjuten utanför sitt hem på Manhattan, och en epok hade gått i graven. Bilden användes som omslag på tidningen Rolling Stones minnesupplaga.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN