Reinfeldt: "Det ställer krav på Obama"

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

– Han har nått ut med sitt tal om hopp och förändring, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet om beslutet att ge Barack Obama Nobels fredspris.

Foto: Per Groth

Vita husets första reaktion var "wow" – vilken var din första reaktion?

– Ja, det verkar vara en lämplig första reaktion. Det är ovanligt för att det handlar om en person som gjort saker för freden, men som väldigt mycket handlar om att det finns en förväntan och ett mandat framöver att leverera.

Vad betyder det för världen att Obama får fredspriset?

– Det faktum att president Obama blev vald skapade ett unikt politiskt mandat som det var länge sedan vi såg i världspolitiken. Det här unika mandatet gör att han har möjlighet att agera i större utsträckning än någon annan. Det tror jag man har tagit in här. Han har nått ut med sitt tal om hopp och förändring. Och det här ställer också tydligare krav på honom att också fullfölja.

När träffar du Obama nästa gång?

– Troligen i början av nästa månad när EU har toppmöte med USA, säger Fredrik Reinfeldt.

Kan man få fredspris om man samtidigt leder två krig?

– Det har ju hänt förut att man har resonerat så att fred kan komma i förlängningen av att man agerar mot människor som bygger sin tro på våldsideologi eller våldsanvänding

Sedan skulle han säkert själv ha påpekat att det är två krig som han delvis ärvde av tidigare administration och som han har att hantera.

Kommer han till Stockholm?

– Vet ingenting om det annat än att det funnits en tradition att fredspristagaren brukar komma till Stockholm i anslutning till Oslo.

Gör det här att trycket ökar på honom att komma till klimatmötet i Köpenhamn?

– De har en del almanacksfrågor att sortera i Vita huset eftersom fredspriset delas ut 10 december - högnivåmötet i Köpenhamn är inlagt 17 - 18 december och låt oss i alla fall säga att jag tycker det vore väldigt betydelsefullt att han vore där. Jag tror att det påverkar andras närvaro och den sista ansträngningen att få allt på plats.

Tror du priset gör att han känner att han måste åka?

– Det vet jag inte, måste han svara på.

Hur skulle du vilja gratulera honom?

– Ja det är jättefint att få alla former av nobelpris - det är alltid en stor ära och det är en stor ära för varje politiskt verksam person att få fredspriset, tillsammans med mycken annan historia som skrivs kring denna person kommer han att minnas detta i framtiden.

När träffar du Obama nästa gång?

– Förmodligen i början av nästa månad när EU har toppmöte med USA.

Publicerad: