26 skadade i militärövning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-04

Jägarbataljonens förläggning kvällen den 9 september. Under natten som följde utsattes förläggningen för upp till 25 m/s.

Jägarsoldaterna från I 19 skulle bestiga Kebnekaise – men det blåste full storm.

Facit efter övningen visar att 26 av de 150 jägarsoldaterna skadades eller blev sjuka.

Och material för över 100 000 kronor förstördes.

Jägarövningen "Ett" är en årlig höstövning för de värnpliktiga. Soldaterna bestiger Kebnekaise under några dagar och syftet är att soldaterna ska öva i förflyttning i olika sorters terräng och klimat.

Det fick det göra med besked i år: Det blåste full storm med orkanvindar på 40 sekundmeter.

26 av de 150 soldaterna blev så skadade eller blev sjuka under övningen att det krävdes kvalificerad läkarvård. Sju blev så dåliga att de fick flygas från berget i helikopter.

Nybakade soldater

– Men jag skulle inte vilja skylla på varken stormen eller att övningen var för hård, säger övningsledaren Krister Iseby.

Vad beror det på då? Är soldaterna för klena?

– Ja det är väl den enda logiska förklaringen. Men flera var i början av sin utbildning och de kommer att bli starkare, säger Iseby.

Av de 150 värnpliktiga som deltog i övningen hade 50 ryckt in så sent som i juni. Övningen ägde rum mellan den 8 och14 september.

– De kanske skulle ha behövt längre tid på sig för förberedelser, konstaterar Iseby.

Ändå underlättades övningen allt eftersom vädret blev sämre och soldaterna gick runt Kebnekaise i stället för att bestiga det.

– När 22 man blåstes omkull samtidigt vid två tillfällen i Tarfala så är det ju självklart att vi fick byta ut en del av övningarna, säger övningsledaren.

Inte full utrustning

Skadorna som soldaterna ådrog sig var av vitt skilda slag:

En värnpliktig fick sys i huvudet efter att ha ramlat under en bårövning. En annan fick röda utslag som förvärrades så kraftigt att han fick läggas in på sjukhus för vård. Några blev magsjuka och några fick feber. Och flera fick stukningar och vrickningar av fötter eller onda ryggar som gjorde att de inte kunde fullfölja.

Ändå gick soldaterna inte med full packning. Inte heller bar de ammunition eller hade vapen och vattenflaska runt nacken,

– Jag var ärlig med dem efter övningen. Det är sådant jägarsoldater ska klara – men det här var ett led i utvecklingen, säger Iseby.

Men inte bara soldaterna – utan även mycket material fick sina kyssar av stormen. Flera tält knäcktes av de hårda vindarna. Även sjukvårdstältet mötte sin överman i kastbyarna. Det klarade inte förhållandena utan förbandsplatsen fick flyta inomhus.

Övningsledaren Krister Iseby vägrar ändå att se övningen som ett misslyckande.

– Det blev så här den här gången, helt enkelt. Och det blev ju en fantastisk sjukvårdsövning!

Elitsoldater mitt i orkan på Kebnekaise: