De rödgröna överens: vill höja skatten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ska rädda jobben och välfärden

Foto: ulf höjer

De rödgröna vill höja skatten för att skapa jobb och välfärd.

Enligt en opinionsundersökning har de folket med sig.

– Folk tycker det ska satsas mer nu, sa Miljöpartiets Peter Eriksson när han tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna drog ut på tågturné.

Foto: ulf höjer

Tågresenärerna från Stockholm mot Göteborg fick vänta en kvart efter utsatt tid. De rödgrönas specialchartrade tågvagn var försenad från stallet i Solna.

Men när man väl rullade ut från Stockholms Central var stämningen på topp, i alla fall i specialvagnen.

– Det här är en start för valrörelsen. Nu frustar vi och sparkar igång inför 19 september nästa år, sa Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.

Högre skatter

Med sig på tåget hade de tre partierna en överenskommelse om höjda skatter för att skapa jobb och välfärd.

Som stöd har de rödgröna tagit fram en opinionsundersökning, gjord på uppdrag av Novus opinion.

65 procent av de tillfrågade instämde i påståendet: ”Staten ska utöka stödet till kommuner och landsting i år för att minska uppsägningar i skola och vård, även om det kräver högre skatter."

25 procent av de tillfrågade instämde inte. Övriga kunde inte svara. En majoritet tycker också att staten ska satsa mer på utbildning till arbetslösa och lägga mer resurser på järnväg och kollektivtrafik - även om det kräver högre skatter.

”Ska nog bli överens”

– Folk tycker det ska satsas mer nu, sa Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Vilka skatter som ska höjas är däremot inte klart. Hur mycket pengar som ska satsas är inte bestämt. Först våren 2010 väntas klara besked.

– Vi har lagt gemensamma budgeter 15 gånger. Vi ska nog klara av att bli överens den här gången också, sa språkrörskollegan Maria Wetterstrand.

De rödgröna vill satsa pengarna på tre områden:

Jobb och utbildning: Företagen ska förses med goda villkor och kvalificerade medarbetare. Utbildning på alla nivåer ska möjliggöras.

Grön omställning: Hus och fastigheter ska energieffektiviseras. Produktionen av förnyelsebar energi ska öka och transportsektorn ska rustas upp i grön riktning.

Välfärd: Skolan ska anpassas efter individens behov. Sjukvården ska bli bättre på att förebygga sjukdomar och äldreomsorgen ska individanpassas.

– Med den här investeringspolitiken ska vi klara jobben och klara ekonomin, sa Mona Sahlin.

I dag är målet för tågturnén Göteborg. I morgon Skåne och Malmö.

Publicerad: