Massiv amerikansk offensiv i Afghanistan

NYHETER

”Inte bara en offensiv för att få tag i de stygga pojkarna”

Foto: ”Operation Khanjar – 'svärdshugget'” är den största marinkårsoffensiven sen Falluja i Irak 2004. Foto: AP

Tidigt i morse lokal tid inledde USA en massiv militär offensiv i södra Afghanistan.

Knappt 4 000 marinkårssoldater och 650 afghanska soldater deltar i operationen – den största marinkårsoffensiven sen Falluja i Irak 2004.

– Dit vi tar oss kommer vi att stanna, och de platser vi stannar på kommer vi att hålla, bygga upp och arbeta i för att överföra allt ansvar för säkerheten till afghanska styrkor, säger brigadgeneral Larry Nicholson i ett uttalande, enligt AP.

Strax efter klockan ett på morgonen lokal tid – 22.30 svensk tid – inleddes den stora offensiven i Helmand-provinsen i södra Afghanistan.

Hundratals amerikanska marinkårssoldater flögs i transporthelikoptrar till byn Nawa, cirka 30 kilometer söder om provinshuvudstaden Lashkar Gah. I gryningen hördes sporadisk skottlossning och sjukvårdshelikoptrar cirkulerade över området, uppger AP.

”Ovanligt med brigad-operationer”

Målet med ”Operation Khanjar – 'svärdshugget'” är att rensa territoriet från rebellstyrkor inför landets presidentval den 20 augusti, skriver nyhetsbyrån AP.

Den massiva offensiven följer på vad som beskrivs som en ny amerikansk strategi i det nu nästan åtta-åriga kriget i Afghanistan.

I mitten av juni tog den amerikanska generalen Stanley McChrystal över ansvaret för de allierade styrkorna i Afghanistan – och den nya USA-offensiven är enligt en Pentagon-källa som CNN talat med en ”tydlig indikation” på McChrystals nya strategi.

– Det är inte bara en offensiv för att få tag i de stygga pojkarna, de går in för att hålla området och stanna där, säger försvarskällan till CNN.

– Det är ovanligt att styrkor opererar på brigadnivå. I vanliga fall gör de ofta uppdrag på plutonnivå. Och de ska till det oroligaste området i Afghanistan, säger källan.

”Jag väntar mig fortfarande strider”

USA:s president Barack Obama har beordrat ytterligare 21 000 soldater till landet i tid till valet, och det totala antalet amerikanska soldater i Afghanistan kommer att vara 68 000 vid slutet av året – dubbelt så många som under 2008, men fortfarande hälften så många som är i Irak just nu, uppger AP.

Under en utfrågning i juni sa Stanley McChrystal till amerikanska senatorer att det behövdes ett nytt fokus i den afghanska konflikten.

– Även om jag fortfarande väntar mig strider framöver kommer framgången inte mätas i antalet dödade fiender, utan i skyddet av den afghanska befolkningen från våld, sa generalen enligt CNN.

Det finns inga säkra siffror på hur många civila som dödats under kriget i Afghanistan.

Under 2008 dödades 828 civila av styrkor som stödjer regeringen, däribland USA, Nato och afghanska säkerhetsstyrkor, enligt data från FN som nyhetsbyrån Reuters refererade i en artikel den 11 maj i år. 552 av de 828 offren dödades i flygangrepp, skriver Reuters.

Tusentals civila dödade

Enligt rapporten ”Troops in contact” som organisationen ”Human Rights Watch” publicerade i september förra året dödades minst 929 civila afghaner i stridigheter under 2006. Minst 699 av dem dödades i talibanattacker, inklusive självmordsbombningar. Minst 230 dödades i USA- eller Nato-angrepp.

Under 2007 dödades minst 1 633 civila afghaner i stridigheter, varav cirka 950 i rebellangrepp och minst 321 i USA- eller Nato-flygangrepp, enligt samma rapport frtån HRW.

Sverige har för närvarande cirka 400 personer stationerade i Afghanistan, enligt Försvarsmaktens webbplats. Sen i mars 2006 leder Sverige ett så kallat ”Provincial Reconstruction Team” i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

Två svenskar har omkommit under operationerna i Afghanistan.