Moderaterna vill sänka skatten – trots krisen

”Ger mest tillbaka för varje insatt skattekrona i form av ökad sysselsättning”

Sänkt skatt från årsskiftet.

Det tänker Moderaterna driva i förhandlingarna inför höstens budget.

– Det är det som ger mest tillbaka i form av ökad sysselsättning, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Läget för svensk ekonomi är inte längre nattsvart.

I dag berättade en solbränd Fredrik Reinfeldt att situationen har ljusnat något och att det har skett "en tydlig förskjutning i riskbilden från i våras". Allt fler tecken tyder på en stabilisering såväl ute i världen som hemma i Sverige.

Det ser faktiskt så ljust ut att Moderatledaren vågar prata om ännu lägre skatt för de som jobbar.

– Det är det som ger mest tillbaka för varje insatt skattekrona i form av ökad sysselsättning, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

”Välfärdens kärna” ska säkras

– Varje väg ut ur varje kris måste bygga på att fler får jobb. Sänkta inkomstskatter är sättet att åstadkomma det.

När vill du se en skattesänkning?

– Det är en budget som i så fall gäller från årsskiftet.

Hur mycket skatten skulle kunna sänkas vill Reinfeldt inte precisera. Men det rör sig inte om lika mycket som sist, då inkomstskatten tillsammans med den statliga skatten sänktes med 15 miljarder kronor.

Samtidigt betonade Fredrik Reinfeldt att skattesänkningar kan bli verklighet först efter att "välfärdens kärna" har värnats.

Många har ropat efter mer pengar till kommuner och landsting och i höstens budget kommer mer, lovade Reinfeldt i dag. Det är pengar som ska rädda jobb inom vård, äldreomsorg, skola och förskola samt hindra skattehöjningar i landets kommuner.

Fredrik Reinfeldt och Moderaterna vill också se mer pengar till omställning och utbildning för alla de som har förlorat jobbet i krisens spår. Bättre brottsbekämpning är en annan moderat prioritering.

Publisert: