Prins Daniel - hertig av Västergötland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-24

Kungaexpert: Jag tror inte ens han själv förstår vilka förändringar det här innebär

Från pojkvän i smyg till officiell medlem av kungahuset.

Nu blir Daniel Westling prins Daniel, hertig av Västergötland.

– Jag tror inte ens han själv förstår vilka förändringar det här innebär, säger Roger Lundgren, chefredaktör för tidningen Queen.

Daniel Westling kommer att få ett annorlunda liv som make till den blivande drottningen.

Olof Daniel Westling, 35, mötte Sveriges blivande drottning på gymet Master Training i Stockholm 2001. Han blev hennes personliga tränare och det sa ”klick”. Nu, åtta år senare, ska Daniel Westling förlova sig med kronprinsessan Victoria Bernadotte.

En osannolik resa för pojken från Ockelbo som nu får se sitt liv förändras från grunden.

Daniel Westling är i dag framgångsrik vd för gymkedjorna Balance och Master Training. I en DN-intervju tidigare i år berättade Westling om målet att inrätta ett Balance-gym i varje Stockholmsstadsdel. Som blivande äkta man till Sveriges blivande drottning är det fråga om den drömmen kan gå i uppfyllelse.

Riskerar kritik

– Jag har svårt att tro att han kan driva sina gym vidare. Då riskerar han kritik för att profitera på kungahuset i sin affärsverksamhet, säger Roger Lundgren, chefredaktör för tidningen Queen.

Lundgrens tips är att Daniel Westling avvecklar gymverksamheten redan före bröllopet. Nu är det officiella uppdrag som gäller.

– Han får förbereda sig för att gå ett steg bakom Victoria. Om kungahuset är smart bör man marknadsföra Daniel som den nya idrottsprinsen efter prins Bertil. Han skulle till exempel kunna ägna sig åt att stötta ungdomsidrotten och driva kampanjer tillsammans med folkhälsoinstitutet, säger Roger Lundgren.

Historieprofessorn och kungaexperten Jan Lindegren är inte lika övertygad om att Daniel Westling redan nu måste ändra sitt liv radikalt.

Mängder av plikter

– Förr i tiden hade han inte kunnat fortsätta som gymägare, men det är andra tider nu. Man har antagligen gjort upp inom familjen hur det här ska gå till. Formellt är det väl kungen som har sista ordet, säger Jan Lindegren.

– Så småningom, när Victoria blir drottning, då blir det nog ett heltidsarbete att vara hennes make. Då väntar mängder av plikter.

När förhållandet var nytt ansåg en del att Daniel Westling var alltför enkel och folklig för det svenska kungahuset. Det spekulerades i att han sattes i en ”prinsskola”. Roger Lundgren på Queen är tveksam till den uppgiften.

– Det är bara kungahuset som kan lära honom att bli prins. Och han har Sveriges bästa kunglighet som sin partner.

Internutbildning, alltså. Och i och med förlovningen kommer Daniel Westling att träda fram i ljuset vid olika officiella sammanhang. Han ska, enligt hovet, tituleras prins Daniel, hertig av Västergötland.