Slängde sig över mannen utan att tveka

LONDON/STOCKHOLM Rök och eld orsakade panik i kabinen.

Men en passagerare höll sig lugn och övermannade ensam den misstänkte terroristen.

– Jag visste direkt att det var en terroristattack och tvekade inte en sekund, säger Jasper Schuringa.

Jasper Schuringahyllas nu som hjälte.
Jasper Schuringahyllas nu som hjälte.

Den misstänkta 23-åringen, Umar Farouk Abdul Mutallab, låste in sig på flygplanstoaletten i 20 minuter. När han återvände till sin plats sa han till besättning och medpassagerare att han mådde dåligt och drog en filt över sig, på sin fönsterplats över vänster vinge.

Hörde en smäll

Plötsligt hördes en smäll.

Abdul Mutallabs kläder och flygplansväggen intill honom hade fattat eld.

Panik utbröt i kabinen. Passagerare skrek rakt ut och kabinpersonal sprang efter brandsläckare. Men en person höll sig lugn.

– Plötsligt hörde jag en explosion och sen kom det rök och eld. Jag visste direkt att det var en terroristattack och tvekade inte en sekund. Jag ville bara stoppa det vad än jag kunde göra, säger Jasper Schuringa, 32 till BBC News.

Ensam kastade han sig fram tvärs över kabinen och lyckades övermanna Abdul Mutallab i ett låsgrepp. Mellan den misstänkta terroristens ben fanns ett brinnande föremål.

– Jag slet det från honom och försökte släcka elden med mina händer, säger Schuringa till CNN.

Brännskador

Trots att han fick brännskador på händerna kunde Schuringa med besättningens hjälp släpa Abdul Mutallab längre fram i kabinen där han hölls isolerad tills planet landat. Jasper Schuringa, en filmregissör från Holland, hyllas nu som hjälte.

”En kort kamp”

– Han handskades med honom riktigt bra. Det blev en kort kamp och han tog snabbt kontrollen, säger medpassageraren Syed Jafry till CNN.

Publisert: