Kungafamiljen ändrar OS-planer efter prins Henriks död

avJosefin Silverberg

NYHETER

Kungen och drottningens planer på att åka till OS i Sydkorea i helgen kan stoppas.

Prins Henriks begravning som är planerad till 20 februari gör att schemat stuvas om.

– Helt klart innebär begravningen av prins Henrik av Danmark att det blir justeringar i programmet, exakt vilka får vi åkerkomma till, säger Margaretha Thorgren, hovets informationschef.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvias plan var att traditionsenligt heja fram de svenska OS-atleterna på plats i OS-staden. Enligt hovets kalender skulle kungaparet vara på plats 17 februari i Pyeongchang i Sydkorea.

Beskedet om att prins Henrik av Danmark avlidit kan nu ändra planerna. Den 20 februari begravs prinsen i Christiansborgs slottskyrka.

Han kommer att kremeras och hälften av hans aska kommer spridas i danska vatten, andra hälften ska placeras i en urna i trädgården på Fredensborgs slott.

– Nu har vi fått datumet och det kommer att innebära justeringar i kungafamiljens program. Helt klart innebär begravningen av prins Henrik av Danmark att det blir justeringar i programmet, säger Margaretha Thorgren.

Ceremonin är dock planerad att vara privat och ske i kretsen av de närmaste. Det är ännu oklart exakt vilka som kommer att delta.

”Minns honom med stor värme”

Den svenska kungen är kusin med drottning Margrethe och familjerna har täta band mellan varandra.

”Det finns en nära relation mellan de nordiska kungahusen, inte minst genom de nära släktband som förbinder oss. Vi minns prins Henrik med stor värme”, kommenterade kung Carl Gustaf i ett uttalande tidigare under onsdagen.

1 av 24 | Foto: MARIE HALD / AFP
Drottning Margrethe och prins Henrik hälsar på folket från balkongen på Amalienborg i samband med drottningens 76-årsdag. Arkiv april 2016.
ARTIKELN HANDLAR OM