Svällande liberal

NYHETER

Hakelius lägger sig i veckans politik

Foto: Världen är så stor, så stor Och där har Lars Leijonborg varit och tittat sig omkring. Det blev en bok. Och en film. Och ett fotoalbum. Nu väntar vi på skyskrapan. (Bilden är inte manipulerad.)

Veckans Stora Händelse – åtminstone om man är drabbad av folkpartism – inträffar klockan 13.00 på onsdag. Då, i bokförlaget Atlantis ekboaserade lokaler ett stenkast från Stureplan i Stockholm, presenteras boken ”Global utmaning – så blir också Sverige vinnare”. Elaka rykten säger att det i huvudsak är ”skriftställaren” Anders Johnson som är författaren. Bekräftat är att det står Lars Leijonborg på omslaget. Och som han står.

Lars Leijonborg har varit på resa i Asien och är förundrad. Förundrad över utbildnings-ivern, fliten och företagsamheten. Över länder där en ny skyskrapa blir inflyttningsklar varje dag. Där ”1 miljon hungriga civilingenjörer” tar examen varje år. Och, får man hoppas, därefter äter sig mätta, med diplomen i sina fickor.

Ja, och så omslaget. Det är en fröjd för freudianer:

I bakgrunden ser vi en mjuk, fuktig, frodig grönska. Genom grönskan skjuter ett knippe erigerade skyskrapor upp: pistonger av sådan styvhet att inget jungfruligt lövverk kan freda sig från deras penetration.

Och i förgrunden, på en högt belägen terrass, står alltså en tjuvkikande Lars Leijonborg och förundras.

Det finns även en hemvideo. Det är en kort historia där folkpartiledaren förflyttas från Shanghai till indiska Bangalore och tillbaks igen i hisnande klipp, samtidigt som han räknar upp det ena framsteget efter det andra.

Stillbilder där Lars Leijonborg hälsar på valda delar av de arbetsamma kinesiska och indiska folken finns också tillgängliga. Allt i syfte att ”rusta Sverige inför globaliseringens utmaningar” och allt, till skillnad från boken, alldeles gratis på internetsidan www.folkpartiet.se.

Det är, förresten, det enda som är tillgängligt på www.folkpartiet.se denna historiska vecka, såvida man inte har mycket god syn och upptäcker den lilla, lilla blåklinten längst upp till vänster. Trycker man på den går det faktiskt att komma till folkpartiets vanliga hemsida med tråkigheter som motioner, partiprogram och Carl B Hamilton. Men vem vill det, när vi kan förundras under ledning av den globaliserade framtidsmannen Lars Leijonborg?

Atlantis, onsdag klockan 13.00 på Sturegatan 24, alltså. Med en så magnifik uppladdning kommer rimligen detta ögonblick att för evigt leva i historien som vändpunkten för Sverige. Snart, ska ni se, skjuter potenta, liberala skyskrapor upp, även genom våra blyga lövridåer.

Vanligtvis säkra källor...

Du & jag

Här får du svar på dina mest intima ­frågor om politik. Mejla till [email protected]

Johan Hakelius