Åklagaren kräver fängelse för dödsskott

NYHETER

Stockholm

Den polisman som sköt en 22-årig man till döds i Lindesberg förra våren ska dömas till fängelse.

Det yrkade chefsåklagare Per Lind när rättegången avslutades i Örebro tingsrätt på fredagen.

- Polismännen hade inte planerat insatsen. De gick till angrepp med dragna vapen trots att de visste att de hade att göra med en psykiskt sjuk person. Att skjuta var uppenbart oförsvarligt, sade Lind.

Åklagaren ansåg att polismännen skulle ha angripit problemet på ett helt annat sätt. De borde ha backat undan, tagit ner vapnen och väntat på den läkare som var på väg.

Polismannens försvarare advokat Christer Jonsson hävdade att hans klient var i en nödvärnssituation och hade rätt att freda sig, när 22-åringen kom emot honom med knivar i händerna.

Enligt 22-åringens pappa, som hördes av rätten i onsdags, gjorde sonen aldrig något utfall mot polismannen. I stället sköts han när han stod stilla på det nedersta trappsteget på familjens villa.

Polismannen står åtalad för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han uppger sig ha siktat mot 22-åringens lår, men kulan rikoschetterade mot en järngrind och träffade honom i stället i buken, där den slet av en pulsåder. 22-åringen dog inför ögonen på sina föräldrar.

Dom i målet meddelas den 3 mars.

Tidigare artiklar:

Ewa Tures/TT