Rosengren ute i nytt blå-sväder

Publicerad:
Uppdaterad:

TV8-testet visar att han är mer moderat än Reinfeldt

Björn Rosengren - med ett tungt förflutet i socialdemokratin - är mer moderat än Fredrik Reinfeldt.

På flera punkter överensstämmer Rosengrens åsikter bättre med moderaterna än med sossarnas.

Talar ut i tv I ett politiskt test visar sig socialdemokraternas förre näringsminister Björn Rosengren ha väldigt moderata tankar.
Foto: LARS ROSENGREN
Talar ut i tv I ett politiskt test visar sig socialdemokraternas förre näringsminister Björn Rosengren ha väldigt moderata tankar.

Av trettio frågor ställda i intervjuprogrammet "O som i Ortmark" i TV 8, stämmer dubbelt så många av Rosengrens svar överens med moderaternas åsikter som med socialdemokraternas. 67 procent mot 34.

Var s-minister

Detta trots att han har poster som näringsminister och ordförande för socialdemokratiska partidistriktet i Norrbotten i bagaget.

Uppseendeväckande kan tyckas.

Men Rosengren, som nu sitter som rådgivare i Stenbeckgruppen, skäms inte.

I stället hänvisar han till sina politiska läroår.

-Man får inte glömma att jag varit ordförande i TCO. Min ideologiska uppfostran kommer inte ur det socialdemokratiska partiet, säger han i programmet.

Är mer blå

Men kanske har han närmare till den blå alliansen än vad han vill medge. Jämfört med Reinfeldts politiska profil, baserad på samma frågor, stämmer Rosengrens svar bättre överens med moderaterna än vad Reinfeldts gör.

67 mot 65 procent.

Rosengrens åsikter tycks mer moderata än Sveriges främsta högerledares. Men själv ser Rosengren sig som en företrädare för "demokratisk socialism" - precis som Palme.

-Ja, det gör jag. Men partieliten har nog alltid tyckt att jag är för borgerlig, säger han i programmet.

"O som i Ortmark" sänds klockan 21 i kväll i TV 8.

Marieke Johnson

Publicerad: