UD: Res inte till Bali

NYHETER

Jakten på terroristerna fortsätter

Foto: Här i Jimbaran på Bali sprängdes en bomb.

Svenska utrikesdepartementet har beslutat att tills vidare avråda från alla icke nödvändiga resor till semesterön Bali.

Detta mot ”bakgrund av terrordåden och de därpå följande infrastrukturella problemen i området”, skriver UD i ett pressmeddelande.

De svenskar som finns kvar på Bali uppmanas dessutom att iaktta försiktighet och undvika ställen där många västerlänningar vistas.

Inte bara i Indonesionen utan även i andra delar av Sydostasien höjs nu beredskapen för nya terrordåd. Thailand har höjt säkerhet på alla större turistorter och varnar för att bombdåd liknande de på Bali kan hända även där. I Malaysia har säkerheten höjts vid ambassader och gränsposteringar. Även Filippinerna har höjt sin beredskap.

Jakten pågår

I Indonesionen pågår jakten på terorristerna för fullt.

Bilder på de tre självmordsbombarnas avsprängda, men välbevarade, huvuden publicerades i tidningar i Indonesion och Sydostasien på måndagen. Förhoppningen är att snabbt få fram deras identiteter och därigenom nå fram till personerna bakom terrorattentanten.

Polischef Ansyaad Mbai som leder jakten på terroristerna, hoppades på resultat redan inom några dagar. Han tror också att minst tre terrorister, inblandade i lördagens sprängdåd, finns kvar på Bali. Troligen gömmer de sig på sedan tidigare planerade gömställen.

Ännu på måndagen gick uppgifter om antalet döda isär, svårigheterna beror på att många kroppar sprängts sönder och att det är svårt att räkna antalet offer.

Kullager

På det sjukhus dit alla döda förts rapporterar man 29 dödsoffer, enligt AP. Men enligt polisen rör det sig om 22 dödsoffer.

Explosionerna på lördagskvällen detonerade med bara sex minuters mellanrum. Polisen uppger att självmordsbombarna troligen haft sprängmedlen fästade runt sina kroppar. På en amatörvideo från restaurangen Raja i Kuta syns en av självmordsbombarna sekunderna innan smällen med en ryggsäck på sig.

I sprängladdningarna fanns också kulor från kullager för att maximera effekten av sprängmedlen.

Tidigare:

Robert Triches