Nyheter

– Begrav EU-konstitutionen

NYHETER

Lars Ohly ger Persson ultimatum – hotar avbryta sammarbetet

Stockholm

Om regeringen väljer att lägga fram en proposition om det nya EU-fördraget så är det en medveten provokation mot vänsterpartiet, som då avbryter samarbetet med regeringen.

Det beskedet gav partiledaren Lars Ohly efter partistyrelsens sammanträde på lördagen.

- Det här är ett ultimativt krav, här går gränsen, sade Lars Ohly till TT.

- Den här EU-grundlagen är stendöd nu och det krävs bara en anständig begravning av den. Och den måste Göran Persson medverka till. Han kan inte låta sig ledas av andra i Europa, och låta någon annan sätta dagordningen.

- Vi måste följa EU:s egna bestämmelser och då har det här fördraget fallit. Om han inte inser det, så har han medvetet provocerat ett vänsterparti som så tydligt har gjort klart att vi inte tänker sätta oss i några budgetförhandlingar om den här frågan inte är löst, sade Lars Ohly.

Omöjliga krav

Dessförinnan hade han presenterat partistyrelsens förslag till valplattform. Där framgår att vänsterpartiet vill ingå i en regering efter nästa val. Här framhöll Lars Ohly tvärtom att vänsterpartiet inte vill börja diskussionen med att sätta upp några hinder. Det finns inga krav på ministerposter eller andra politiska krav som är ultimativa.

Valplattformen, som ska antas av partikongressen nästa år, ska ses som uttryck för vänsterpartiets ambitioner. Sedan får andra partier reagera på det, enligt Ohly.

Samtidigt vet han att det finns förslag som en socialdemokratisk regering aldrig skulle gå med på. Vänsterpartiet vill till exempel avskaffa utgiftstaken i statens budget, vilket går emot en bred majoritet i riksdagen.

Långsammare

Den fulla sysselsättningen ska överordnas inflationsbekämpningen, vilket i praktiken innebär att v är berett att släppa upp inflationen för att öka sysselsättningen. Här har regeringen upprepade gånger markerat att erfarenheterna från de senaste decennierna visat att det i längden bara leder till ännu högre arbetslöshet.

Vänsterpartiet vill dessutom arbeta om hela pensionssystemet och avskaffa premiepensionen.

I övrigt är det traditionell vänsterpartipolitik med krav på mera pengar till offentlig sektor, höjd skatt på högre inkomster, kapital och vinster.

Kravet på sextimmars arbetsdag finns kvar om än modifierat. Nu vill partiet gå litet långsammare fram och börja med vissa, företrädesvis kvinnliga, låglöneyrken i offentlig sektor.

En tandvårdsförsäkring värd namnet ska införas, karensdagen avskaffas och föräldraförsäkringen delas lika.

Inom miljöpolitiken vill vänsterpartiet att bensinförbrukningen av bilar och lastbilar ska minska med 80 procent på 20 år. Sverige ska inte delta i EU:s insatsstyrka eller Nato-samarbetet.

Owe Nilsson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter