Nyheter

Väljarna ratar politiker med ”baby-ansikten”

NYHETER

Politiker som anses ha ett kompetent utseende har större chans att lyckas i val än de som har ett typiskt "baby-ansikte", visar ny studie.

– Man ser snäll ut och det är ingen merit hos en ledare, säger Jan Wessman, psykolog vid socialpsykologiska instiututet.

Amerikanska forskare vid Princeton University i New Jersey har fastställt betydelsen av politikernas utseenden i valsuccéer, skriver New Scientist.

I studien visades flera olika porträttfoton upp inför en testpanel på 800 personer. Bilderna föreställde två kandidater som tävlat mot varandra i amerikanska val. Personerna fick se porträtten i någon sekund och sedan göra en rad olika bedömningar som intelligens, ålder, kompetens, karisma och hur pass familjära de trodde kandidaterna var.

Resultatet blev att de politiker som bedömdes "kompetenta" också var de som hade nått flest valframgångar.

– Det är möjligt att tveksamma väljare kan grunda sitt val på vilken politiker som ser mest kompetent ut, säger en av forskarna som lett studien till New Scientist.

Runt ansikte och liten näsa

Men hur ser egentligen ett kompetent yttre ut? Enligt amerikanska psykologen Leslie Zabrowitz är det personer som har ett utseende så långt ifrån ett så kallat baby-ansikte som möjligt. Ett runt ansikte med stora ögon, lite näsa, hög panna och små kinder är ett typiskt baby-ansikte, enligt henne.

– Baby-ansikte kan uttrycka avsaknad av styrka och beslutsamhet. Man ser snäll ut och det är ingen merit hos ledare. Men tecken på styrka och beslutsamhet hittar man också i rösten och sättet att tala på, säger psykologen Jan Wessman och menar att karisman är en av de viktigaste faktorerna hos en ledare.

– Både Clinton och Bush är exempel på karismatiska personer. De ledare som har utstrålning har en stor fördel, säger han.

Blair hade fördel

Brittiska psykologen David Perrett är inte överraskad av studiens resultat och menar att vi ofta dömer folk efter utseendet. Han påpekar att brittiske ledaren för Konservativa partiet William Hague – som förlorade valet mot Tony Blair 2001 – har ett typiskt baby-ansikte.

Alexandra Ramnewall

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter