Nyheter

Lyxiga barnvagnar ger fler stölder

NYHETER

Över 300 barnvagnsstölder bara i Stockholm

Barnvagnar blir allt dyrare och mer avancerade.

Därmed blir de också heta byten för tjuven som kan tjäna många tusenlappar på att sälja vagnarna vidare.

Genom lås, märkning och försäkring gör du det svårare för tjuven.

Rymdfarkost eller barnvagn? Dagens barnvagnar är väldigt utvecklade och kan bli väldigt dyra. Att bygga upp en barnvagnspark med liggvagn för spädbarnet, sittvagn för treåringen och sulky till semestern kostar åtskilliga tusen.

Rymdfarkost eller barnvagn? Dagens barnvagnar är väldigt utvecklade och kan bli väldigt dyra. Att bygga upp en barnvagnspark med liggvagn för spädbarnet, sittvagn för treåringen och sulky till semestern kostar åtskilliga tusen.

Foto: Babyland.se

Antalet barnvagnsstölder ökar i takt med att barnvagnarna blir allt dyrare. En ny liggvagn av mellanklassmodell kan kosta sju tusen kronor och andrahandsmarknaden är stor.

Varje år stjäls tusentals barnvagnar. Bara i Stockholm har över 300 barnvagnar anmälts stulna sedan årsskiftet, enligt statistik från länskriminalpolisen i Stockholm.

– Det är en djungel att köpa barnvagn och de är dyra, säger Katarina Grönberg, utredare på kriminal-

underrättelsetjänsten, som tagit fram siffrorna.

Begär kvitto

De stulna vagnarna säljs vidare i tidningar och på nätet. Köpare bör därför begära kvitto för att försäkra sig om att de inte köper en stulen vagn.

Ofta slår tjuvarna till där många barnvagnar står parkerade. Till Junibacken på Djurgården i Stockholm kommer över 300 000 besökare varje år. Många av dem åker barnvagn. Under helger och i semestertider trängs vagnarna på Junibackens speciella barnvagnsparkering.

– Vi har ju väldigt många besökare och enligt reglerna från brandmyndigheten får vi inte ta in barnvagnarna i huset, säger Anders Edblad, teknisk chef på Junibacken.

Köpa cykellås

Besökare kan istället låsa fast sina barnvagnar utanför entrén. Är Junibackens lås upptagna kan besökarna köpa egna cykellås till självkostnadspris.

– Vi har enbart fått positiva reaktioner och vi har varit ganska förskonade från stölder, säger Anders Edblad.

Butiken försäkrar

Barnvagnsbutiken Barnens Hus har i samarbete med ett försäkringsbolag tagit fram en egen barnvagnsförsäkring. Enligt Barnens Hus produktchef Ulrika Kärras är barnvagnsstölder inte enbart ett Stockholmsproblem. Barnens Hus har flest butiker i Norrland.

– Stölderna har varit ett jätteproblem för våra kunder som fått dålig hjälp av försäkringsbolagen, säger Ulrika Kärras.

Så skyddar du vagnen:

Vad kostar en barnvagn nuförtiden?

Karin Lindblom

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter