Nyheter

Bevarat monopol - eller försäljning i mataffär?

NYHETER

Apoteket kanske får vara kvar

Huvudvärkstabletter i mataffären. Eller bevarat monopol för Apoteket.

Åsikterna om följderna av EU-domen varierar kraftigt.

Aftonbladet reder ut begreppen.

Kan man köpa Treo på Konsum nu?

Nej. De stora livsmedelskedjorna hoppas kunna köra i gång om ett par månader, men vill vänta tills det finns ett regelverk för den nya avreglerade marknaden. Regeringens linje är att det fortfarande är olagligt att sälja medicin. På fredag träffas parterna.

Däremot är det inte osannolikt att vissa frifräsare kommer att försöka utmana regeringen och börja sälja receptfri medicin tidigare.

Blir det lättare att köpa medicin nu?

Ja, och det gäller oavsett om monopolet skrotas eller ej. Apoteket har lovat att öka antalet butiker och ha öppet längre på kvällarna. I dag finns bara ett nattöppet apotek i hela Sverige.

Vad betyder domen enligt handeln?

Att Apotekets monopol är över.

Vad betyder domen enligt regeringen?

Att Apotekets monopol kan bestå med vissa regeländringar.

Hur kan tolkningarna vara så olika?

Handeln fokuserar på domstolens slutsats: Att monopolet inte är förenligt med EU-rätten. Regeringen betonar resonemanget som leder fram till domen. Där kritiseras Apotekets rutiner för upphandlingar. Regeringen menar att det räcker med att se över regelverket för Apotekets inköp för att rädda monopolet.

Vad händer nu?

Tingsrätten ska ta ställning till pilotfallet, Krister Hanner. Om han frias drivs ärendet till sin spets. Om regeringen skapar ett nytt regelverk för att rädda monopolet utmanas sannolikt de nya reglerna. Branschorganisationen Svensk Handel kommer inte att släppa frågan.

Bedömare Aftonbladet talat med tror att regeringen kommer att försöka sluta en kompromiss med handeln när det gäller receptfria läkemedel. Då slipper man öppen strid, får enighet kring reglerna och kan behålla monopolet på receptbelagda mediciner.

Ett tag åtminstone.

Jens Kärrman

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter