Kommunal i Skåne vill sparka förtroendevald

NYHETER

Anses inte kunna tillvarata medlemmarnas intressen

Malmö

Fackförbundet Kommunal i Skåne vill skilja en förtroendevald från hans uppdrag.

Mannen, som är facklig ordförande inom brandkåren, bedöms inte kunna företräda sina medlemmar och tillvarata deras intressen. Avdelningsstyrelsen tänker därför vända sig till förbundsstyrelsen och begära att han sparkas från sina uppdrag.

"Det här är en unik åtgärd som vi tvingas ta till för medlemmarnas bästa", säger Gullbritt Adolfsson, ordförande för Kommunal Skåne, i ett pressmeddelande.

Enligt avdelningsstyrelsen har styrelsen för sektionen inom brandkåren brutit mot arbetsrätten, förhandlingsordningen och medbestämmandelagen. Ordföranden beskylls även för att ha gått emot demokratiskt fattade beslut och aktivt ha arbetat mot Kommunals syn på jämställdhet. Han ska också utan tillräckligt underlag ha polisanmält arbetsgivaren.

Själv säger den förtroendevalde i en kommentar till SVT:s regionala nyhetsprogram Sydnytt att styrelsen hela tiden haft samma uppfattning som han i de frågor han uttalat sig i.

- Kommunal har gett efter för arbetsgivarens åsikter. Jag kan sova gott även efter det här beslutet, säger brandmannen, som också anser att han har medlemmarnas stöd.

TT