Vem bestämmer över Palestina?

Publicerad:
Uppdaterad:
Strider om makten Premiärminister Ismail Haniya, Hamas, i stormöte med Fatahpresidenten Mahmud Abbas för att få slut på de uppblossade eldstriderna. Han bevakas av porträtten av Fatahpresidenterna Abbas och Yasser Arafat.
Foto: URBAN ANDERSSON
Strider om makten Premiärminister Ismail Haniya, Hamas, i stormöte med Fatahpresidenten Mahmud Abbas för att få slut på de uppblossade eldstriderna. Han bevakas av porträtten av Fatahpresidenterna Abbas och Yasser Arafat.

GAZA

Vem bestämmer egentligen i de palestinska områdena?

Presidenten Abbas från förlorande Fatah-partiet eller premiärminister Haniya från valsegraren Hamas?

Deras maktkamp får blod att flyta.

Jag sitter och lyssnar på de två ledarna i en inrökt konferenssal i Gaza stad. Ett stormöte sammankallat för att få stopp på eldstriderna mellan olika palestinska grupperingar.

De två männen kan bara se och höra varandra via en videolänk där ljudet ständigt försvinner.

Haniya sitter med halva regeringen i Gaza. Abbas med den andra halvan på Västbanken.

Förmodligen skulle de tala förbi varandra även om de satt öga mot öga.

Med sin avsevärda kroppshydda gömd i en grå kostym betonar Haniya vikten av dialog. På en suddig videoskärm gör Abbas detsamma.

De försonande orden följs inte av praktisk handling.

Paralyserande kamp

Maktkampen är som ett 1 500-meterslopp där ledaren hela tiden skiftar men löparna aldrig når målsnöret. De båda sidorna paralyserar varandra medan palestinierna går hungriga utan löner och mediciner.

Häromdagen såg Haniya ut som segrare. Han skickade ut 3 000 beväpnade Hamasmän på gatorna som "en hjälp" åt polisen när den inte lydde order från Hamas inrikesminister.

I en maktdemonstration beordrade Abbas omedelbart ut Fatahpoliser på gatorna.

Men jag såg många Gazabor komma ut från sina lägenheter och bjuda Hamassoldaterna på te och kakor. För vanligt folk var de ett välkommet tillskott för att få stopp på brottslingar och revolvermän. Något den korrupta Fatahpolisen inte klarat av.

Nu försöker Abbas utmana Hamas. Om inte Hamas accepterar en förhandlingsplan som innebär ett indirekt erkännande av Israel hotar presidenten utlysa en folkomröstning i frågan.

Omvärldens stöd

Omvärlden som inte gillar terrorstämplade Hamas uppmuntrar Abbas. Något många palestinier i Gaza ogillar.

Ibrahim Bashir bjuder på sött och mycket hett te. Han är hög före detta Fatahofficer men upprörd över att palestiniernas val av Hamas inte respekteras. Vare sig av Abbas eller västvärlden.

-Tro inte att palestinierna kommer att vända sig mot Hamas, säger han. Effekten kan i stället bli den motsatta. Att Hamas stöd ökar ännu mer.

Vem av Abbas och Haniya går först i mål?

Mål: befria Palestina

Wolfgang Hansson

Publicerad: