Israel grep ministrar

NYHETER

64 Hamasmedlemmar togs som gisslan i hämndattack i natt

Foto: förbereder attack Under hela kvällen i går förberedde israelisk militär en attack mot Gaza. De besköt det palestinska området med artilleri och drog samman tanks och trupper vid gränsen.

GAZA

I en räd sent i natt på Västbanken tillfångatog Israel 64 ledande Hamasmedlemmar. Bland dem finns premiärministern Nasser al- Shaher.

- Inte ens presidenten får lämna Gaza. Vi sitter instängda, sa Mustafa Barghouti till Aftonbladet tidigare på dagen.

Timmar senare tillfångatogs han av israelerna.

Foto: Den palestinska regeringen vid ett av sina sammanträden. I en räd sent inatt tillfångatog Israel fler än tio ministrar i den Hamasledda regeringen.

I natt återupptog Israel artilleribeskjutningen av norra Gaza.

Israeliska flygplan fällde tusentals flygblad över Beit Hanoun och uppmanade befolkningen att lämna staden innan Israel anfaller.

Rader av israeliska stridsvagnar väntade bara någon kilometer från gränsen och helikoptrar patrullerade området.

Tidigt i morse intensifierade Israel sitt angrepp mot den palestinska regeringen, sa palestinska säkerhetsföreträdare till AFP.

Åtta ministrar fångar

Under en nattlig räd tillfångatogs fler än tio ministrar och parlamentsledamöter i den Hamasledda regeringen i staden Ramallah på Västbanken.

Palestiniernas biträdande premiärminister Nasser al-Shaher och ministern för religiösa frågor, Nasser Nayef Rajoub, och arbetsmarknadsminister Mustafa Barghouti var bland dem som kidnappades. Det bekräftades på torsdagen av israelisk militär.

- Alla är under en stark psykisk press. Skräcken är enorm. En del skadades av nattens attacker och behöver hjälp, men det går varken att få mat eller vård, sa Mustafa Barghouti till Aftonbladet innan han greps.

- Det är mycket farligt här. Armén skiljer inte på civila och andra. Det är redan krig. Diplomati är den enda lösningen på det här. Vi måste komma överens om en fredlig lösning. Men det är mycket känsligt nu, sa Mustafa Barghouti.

Hamas väpnade gren deltog i kidnappningen av den israeliske soldaten Gilad Shalit, och israelerna håller hela den palestinska myndigheten ansvarig.

Kidnappningen tros vara beordrad av den Syrienbaserade Hamasledaren Khaled Mashaal.

Den israeliske justitieministern Haim Ramon hotade på onsdagen att han skall dödas.

För att understryka allvaret bröt israeliska stridsflygplan med en kraftig knall ljudvallen över Mashaals värd, den syriske diktatorn Bashar al-Assads palats i Damaskus. Israeliska armén säger att de inte kidnappat Hamamedlemmarna för att få den israeliska soldaten fri.

- Det är helt enkelt en operation mot en terroristorganisation, sade en armétaleskvinna, uppger Reuters.

Mats Gezelius, Malin Nord