"Mina chefer kände till allt"

NYHETER

Kommissarien avslöjar ännu fler topphemliga operationer

Över 40 topphemliga operationer med kriminella infiltratörer

Det har kommissarie Olle Liljegren lett under sina nio år vid länskriminalen i Stockholm.

Nu avslöjar han allt.

Aftonbladet kunde i går berätta att Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, granskas av polisens internutredare för en hemlig operation i Visby år 2000.

Olle Liljegren, kommissarie vid länskriminalen i Stockholm, var en av få poliser på plats.

-Vi flög ner en känd kriminell man som infiltratör. Han agerade köpare av ett stort parti narkotika som vi fått tips om. Insatsen var lyckad och infiltratören fick en rejäl belöning efteråt, säger han.

40 operationer

Olle Liljegren säger att han utfört över 40 sådana operationer under sin tid på länskriminalen. Han anser att metoden är ytterst effektiv.

-Man använder sig bara av infiltratörer för att komma åt de största skurkarna. Jag har varit med om ett 50-tal gripanden vid operationerna, säger han.

Men arbetsmetoden ligger i gråzonen för vad som är tillåtet i Sverige.

Att provocera fram brott är förbjudet. Att provocera fram bevis för brott som redan begåtts - bevisprovokation - är tillåtet. Liljegren står själv åtalad för att ha gått för långt under en operation. Han friades i hovrätten och väntar nu på vad Högsta domstolen har att säga om metoderna.

Ska vara förbjudet

Enligt honom har alla operationerna godkänts av hans chefer, inklusive före detta chefen för länskriminalen Leif Jennekvist. Men i Högsta domstolen har Liljegrens högsta chef, länspolismästare Carin Götblad, förnekat all kännedom om infiltratörer.

Därför berättar Liljegren nu allt om operationerna - utom vilka infiltratörerna är.

-Alla inom polisen vet att vi inte får använda civila personer som infiltratörer. Men vi behöver kriminella personer för att infiltrera kriminella kretsar. Därför tillåter cheferna det ändå, säger han.

-Men för att skydda sig själva, och infiltratören, låter de ansvariga alltid förstöra eller förändra all dokumentation. Inte ens åklagaren får veta hur operationerna går till.

Detta ser ut att ha drabbat kammaråklagare Mats Wihlborg på Gotland. Han var helt ovetande om polisoperationen bakom gripandet i Visby där Carin Götblad var länspolismästare år 2000.

Götblad slår tillbaka

Att han inte informerades verkar i efterhand ha lett till att den gripne dömdes för att ha köpt narkotika när han i själva verket misstänktes för att ha försökt sälja den.

-Jag är förvånad eftersom jag inte känner till något om de omständigheter som nu kommit fram, säger han.

Men Carin Götblad tillbakavisar kritiken:

-Nu utreder åklagaren det så kallade Gotlandsärendet. Det är bra. Jag har inte godkänt eller känt till om det provocerats fram något brott, säger hon.

Olle Castelius