Efter valet drar sig USA ur

NYHETER

Stormakten chanslös mot Iraks motståndsrörelser

USA är chanslös mot Iraks motståndsrörelser.

Förra veckan genomförde de 100 attacker om dagen.

Det enda vettiga för amerikanerna är att hitta en väg ut ur Irak.

Valet på söndag kan vara en sådan.

Efter snart två år i Irak saknar USA ett underrättelsenät för att komma åt motståndsrörelsen. Vare sig det handlar om de Saddamtrogna som fortsätter slåss eller imitationer av al-Qaida som Abu Musab al-Zarqawi.

Sedan USA invaderade Irak i mars 2003 har motståndet ökat kraftigt - inte minskat. I dag tror amerikanerna själva att det finns 50000 irakier organiserade i olika motståndsgrupper. Andra experter talar om kanske 150000 man. I början var dom inte fler än några tusen.

Ockupationsmakten har som en ovälkommen gäst stannat alldeles för länge.

Hur hjälplösa USA är trots 150000 soldater visas av fem enkla fakta.

1. De dagliga attackerna runtom i landet intensifieras trots att amerikanerna och regimen försöker öka säkerheten. Inte ens inne i den gröna zonen i Bagdad där amerikanerna har sitt högkvarter går västerlänningar eller regimens män säkra.

2.Vägen mellan flygplatsen och Bagdad är fortfarande en av de farligaste sträckorna att färdas på i Irak. När världens mest välutrustade och välutbildade armé inte klarar av ens så elementära uppgifter innebär det att USA totalt saknar kontroll.

3.Snacket om att det bara är en liten del av Irak som är instabil är struntprat. Attackerna sker över hela Irak. Från Basra i söder till de kurdiska områdena i norr. Två av tre irakier bor i områden som drabbats av attacker den senaste månaden.

4.Amerikanska armén har totalt misslyckats med att skydda civilbefolkningen. Irakier är livrädda för att att hamna i närheten av en amerikansk militärkonvoj eller patrullerande soldater. Då vet de att risken är stor att det smäller en bomb.

5. USA har helt gått bet på att infiltrera motståndsgrupperna. Zarqawi och andra har lyckats bevara sina cellstrukturer intakta. Amerikanerna famlar fortfarande i blindo om vilka många av ledarna är och var de finns.

Inför detta totala fiasko talar mycket för att valet på söndag blir startpunkten för ett successivt amerikanskt tillbakadragande.

Läs mer:

Wolfgang Hansson