Mehmet utvisas - efter 38 år i Sverige

NYHETER

Han har varit för mycket i Turkiet, anser Migrationsverket

För 38 år sedan kom Mehmet Okur från Turkiet till Sverige.

Men Migrationsverket har dragit tillbaka hans permanenta uppehållstillstånd, och Mehmet Okur ska nu utvisas, skriver Metro.

– Jag förstår inte. Jag har tillbringat större delen av mitt vuxna liv i Sverige. Jag har jobbat, betalat skatt och tagit hand om min familj. Men nu behandlar de mig som om jag begått ett brott, säger han till tidningen.

Enligt tidningen Metro reste Mehmet Okur tillbaka till Turkiet 1997 i samband med att hans hustru avlidit. Sedan dess har han tillbringat större delen av tiden där. Men efter att Mehmet Okur blivit svårt sjuk ville han bo nära sina barn, som är svenska medborgare och bor i Stockholmsområdet.

”Inte tillräcklig stark anknytning”

Men Migrationsverket anser att Mehmet Okurs anknytning till Sverige inte är tillräckligt stark, och Utlänningsnämnden har avslagit hans överklagande. När som helst kan det komma ett besked om att han måste lämna landet.

Mehmet Okurs juridiska ombud, advokat Per Stadig, anser att myndigheten har tolkat lagen alldeles för strängt. Även advokaten Sten De Geer är kritisk och anser att det finns gott om utrymme i lagen att ge Mehmet Okur förnyat uppehållstillstånd i Sverige.

Ordförande håller med

Torbjörn Sundin var ordförande i Utlänningsnämnden när den fattade beslut i Mehmet Okurs ärende.

– Vi har tagit hänsyn till alla omständigheter som har kommit fram och håller med Migrationsverket om att det fanns grund för att återkalla uppehållstillståndet. I övrigt kan jag av sekretesskäl inte kommentera det enskilda ärendet, säger Torbjörn Sundin till Metro.

TT