Tjuvligor slår till på husvisningar

NYHETER

Utnyttjar internet för att hitta sina offer

Foto: FRÄCKA STÖLDER Mäklarna råder de som har bostadsvisning att plocka undan värdesaker. Genom att titta på bilder inifrån bostaden på internet, vet tjuvarna vilka lägenheter och hus som är värda att besöka. (Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.)

Se upp när du har bostadsvisning.

Bland spekulanterna finns tjuvar som bara är intresserade av dina värdesaker.

Nu varnar mäklarna för de fräcka stölderna.

När spekulanterna trängs i bostaden som ska visas upp slår tjuvarna till.

Värdesaker har försvunnit från flera lägenheter och hus under visningar, skriver Metro.

Fastighetsmäklarförbundet varnar för de falska spekulanterna – och uppmanar säljarna att vara extra noga med att plocka bort alla värdesaker före visningen.

Ny nisch

– Det verkar vara en ny nisch för kriminella. Det finns all anledning för den som säljer att tänka sig för, säger kommissarie Björn Astborn på Rikspolisstyrelsen till Metro.

Mäklarorganisationerna har också uppmanat mäklarna att vara försiktiga med interiörbilder på internet av lägenheter och hus.

Det ger tjuvarna ett utmärkt tillfälle att undersöka om det finns värdefulla föremål att lägga vantarna på vid visningen.

Per Hellsvik, förbundsordförande i Fastighetsmäklarförbundet, säger till Metro att det här tyvärr är en risk man får räkna med. Han känner till en handfull fall av stölder under bostadsvisningar.

Prickas av

För att undvika de fräcka stölderna har mäklarna börjat upprätta namnlistor över de spekulanter som besöker en visning. Personerna prickas sedan av innan de lämnar bostaden som är till salu.

De flesta ärliga

Men det finns också solskenshistorier.

– Jag har varit med om att en 500-lapp legat ovanpå en köksfläkt under en hel visning utan att någon rört den, säger Mats Norrman, mäklare på Jan Jägerholm Fastighets AB i Täby till Metro.

Fatima Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård