Anna Lindhs make kritisk mot domen

NYHETER

Bo Holmberg: ”Domen är rättsligt oförsvarbar”

Anna Lindhs make Bo Holmberg har reagerat kraftigt på Svea hovrätts dom.

– Domen är rättsligt oförsvarbar, säger Bo Holmberg till Södermanlands Nyheter.

Efter att Bo Holmberg läst de hemligstämplade handlingarna i målet, som gäller Mijailovics psykiska hälsa, förvånas han över hovrättens dom.

För honom hade det, enligt Södermanlands Nyheter, känts som slutet på en lång och smärtsam process om hovrätten hade dömt Mijailovic till fängelse.

– Nu känns det inte så, i stället har hovrätten presenterat ett stort frågetecken. Hovrätten måste motivera sitt beslut, säger han till tidningen.

"Vill ha lagändring"

Precis som överläkare Eva Marie Laurén anser han att Mijailovic visserligen är störd, men inte mer än att han klarar ett fängelsestraff.

– Mannen som mejade ner folk i Gamla stan - han stod kvar för att han inte visste vad han hade gjort. Men Annas mördare sopade medvetet bort alla spår efter sig, säger han till TV 4.

Enligt Holmberg är domen både rättsligt oförsvarbar och personligt påfrestande:

– Hovrätten dömde mördaren till vård och han kommer därmed kunna vara ute om ett par år. Det är klart att det är mycket påfrestande för mig och barnen, säger han till TV 4.

Holmberg vill nu se en lagändring.

– Om en sjuk person döms till vård och sedan anses frisk om ett par år, då ska vederbörande avtjäna sitt fängelsestraff. Men så är det tyvärr inte i Sverige i dag.

Läs även

Anna-Maria Carnhede