”CIA överdrev hotet från Irak”

NYHETER

Efterlängtad rapport släppt i dag

CIA får skarp kritik av den amerikanska senaten.

USA:s underrättelseorgan anklagas för att ha överdrivit hotet från Iraks massförstörelsevapen och ignorerat motbevis.

I dag presenterades underrättelsekommitténs efterlängtade rapport om hur CIA bedömde Irak före kriget.

Den är 400 sidor lång – och innehåller nästan lika många piskrapp riktade mot USA:s underrättelseorgan.

– CIA:s bevis var oskäliga och ogrundade, sa kommitténs ordförande senator Pat Roberts i samband med offentliggörandet.

Underrättelseväsendet kritiseras också för att ha ignorerat tvivel kring Iraks mobila laboratorier för biologiska vapen. Laboratorierna var ett av president George W Bushs huvudargument för att gå in i Irak.

Enligt rapporten var de flesta av underrättelseväsendets bedömningar från oktober 2002 antingen överdrivna eller stöddes inte av underliggande fakta.

Regeringen frias

Enligt rapporten finns det däremot ingen orsak att tro att Bush-administrationen pressat CIA:s analytiker för att få spaningsresultaten att passa politiska mål.

”Kommittén hittade inga bevis för att administrationens tjänstemän försökt framtvinga, påverka eller pressa analytiker att ändra sina bedömningar kopplade till Iraks massförstörelsevapen”, står det i rapporten.

USA:s främsta motiv till att starta krig i Irak var att regimen i Bagdad utgjorde ett säkerhetshot på grund av sin kemiska och biologiska vapenarsenal och att landet försökte utveckla kärnvapen. Men ännu har inga stora lager med förbjudna vapen hittats sedan den USA-ledda invasionen förra året.

Orsaken till varför rapporten har dröjt så länge är att senatens underrättelsekommitté har kämpat med att få få bort hemligstämpeln på så mycket information som möjligt.

Flera rapporter

En andra rapport om hur Vita huset använde bedömningar från underrättelseorgan ska släppas i slutet av året – trots invändningar från demokraterna som velat att hela frågan skulle behandlas i en utredning.

Rapporten ökar också pressen på en brittisk rapport om vad som hände i den brittiska underrättelsetjänsten. Den ska publiceras inom några dagar.

Nicklas Hermansson, TT