Kristna och högerextrema i anti-homo-protest

NYHETER

Orolig stämning inför Pride-festivalen

Kristna och högerextremister demonstrerade på tisdagkvällen mot homosexuella i Stockholm.

Vid 18-tiden dök demonstranterna upp på Medborgarplatsen där olika arrangemang anordnas under veckan i samband med årets Pride-festival.

Ett tjugotal kristna extremister höll upp plakat med bibliska citat och delade ut flygblad med texten ”Stoppa homolobbyns skändning”.

Runt tio stycken högerextremister deltog också i protesterna. Det uppstod aldrig något bråk men stämningen var orolig.

"Rädda och hotade"

– De som var där från Pride-festivalen kände sig rädda och hotade, säger Marika Svensson, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

När polisen anlände till Medborgarplatsen löstes demonstrationen upp. Ingen ville ta på sig ansvar för demonstrationen, som saknade tillstånd, säger Marika Svensson. Inga personer greps med anledning av demonstrationen.

Flygblad delades ut

På flygbladen som delades ut stod bland annat: ”Vi kräver ett stopp för skändningen av vår tro och våra heliga symboler?.”

Flygbladen innehöll internetlänkar till olika organisationer, såväl kristna som högerextrema, som stöder ”traditionella kristna och svenska familjevärderingar” .

Bråk vid Gamla stan

En stund efter demonstrationen på Medborgarplatsen uppstod bråk mellan höger- och vänsterextremister vid helikopterplattan utanför Gamla stans tunnelbanestation.

En person ska ha fått en flaska i huvudet och en annan ha kastats i vattnet, enligt polisens länskommunikationscentral.

– Men det är mycket tveksamt om det har någonting med demonstrationen tidigare att göra, säger Lennart Sjöstrand vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Kristian Lindquist