Brand på holländskt fartyg i Nordsjön

NYHETER

Räddnings- helikopter tvingades vända i stormen

ÅRHUS

Minst fyra människor omkom i Danmark på lördagen i det kraftiga oväder som även drog fram över södra och västra Sverige.

En brand på ett nederländskt fartyg väster om Jylland tvingade alla de 15 besättningsmännen ombord att ge sig ut i räddningsbåtar i stormen, i väntan på att bli evakuerade av helikoptrar. Besättningen hade dessförinnan försökt släcka branden, som verkade härja i en eller flera containrar i lastutrymmet, utan att lyckas.

Båten låg omkring 50 sjömil väster om Hvide Sande på Jyllands västkust. Vid 21-tiden hade räddningshelikoptrarna ännu inte nått fram till besättningsmännen.

45 meter per sekund

På många platser i landet nådde stormvindarna orkanstyrka och på kvällen registrerade Danmarks meteorologiska institut vindhastigheter på upp till 45 meter per sekund vid Hanstholm, skrev tidningen Politiken.

Vid 14-tiden inträffade det första dödsfallet, i Odense. En bilist omkom när ett stort träd föll ner över bilen. Samma öde drabbade en man från Östrup norr om Roskilde.

Ytterligare två män från Fyn omkom när de träffades av ett tak som slitits bort från en kolonistuga i Assens.

I stort sett i hela landet avrådde polisen från att ge sig ut på vägarna om det inte var nödvändigt. Omkullvälta träd låg på vägarna liksom bortslitna tak, takpannor och gnistrande elledningar.

I södra Själland, Stevns och Västlolland var 8500 hushåll strömlösa på grund av nedfallna högspänningsledningar.

TT-Ritzau