Beredskapspoliser sätts in i Småland

NYHETER

Ska hjälpa till med evakueringar ur utkylda hus och bevakning

Beredskapspoliser sätts in för att evakuera stormdrabbade i Kronobergs län i Småland.

Nya stormbyar kan slå till mot västra Götaland redan på onsdagen.

Justitieminister Thomas Bodström sade på tisdagen ja till Rikspolisstyrelsens begäran om att få sätta in beredskapspoliser. 30 beredskapspoliser ska hjälpa myndigheterna i Kronobergs län bland annat med att komma i kontakt med ensligt boende äldre som är inblåsta i sina utkylda hus.

– Vi vet att det finns hela byar som är utslagna och till helgen ska temperaturen sjunka. Det kan bli tal om att flytta och hysa in många fler människor, säger kriminalkommissarie Lennart Pettersson vid Rikspolisstyrelsen.

Beredskapspolisernas uppgift är att hjälpa till med evakueringen, men framför allt att bevaka industrier, företag, butiker och bostäder i de områden som evakuerats. De kan också sättas in i räddningstjänst.

Avskurna

Annars verkar kommunerna i länet ha god kontroll över dem som till vardags förlitar sig på hemtjänstens tjänster.

– Dem har vi stenkoll på, säger Anita Johansson, informatör hos Ljungby kommun. Värre är det med andra gamla som inte utnyttjar hemtjänst.

Under tisdagen höll man med hjälp av bland annat helikoptrar på att undersöka hur det står till med folk som bor ensligt och är avskurna från yttervärlden.

Cirka 60 personer var evakuerade i Ljungby. Även i Alvesta kommun hade en del av hemtjänstens kunder fått evakueras.

Nya faror

De tre stora kraftbolagens arbete med att återställa sönderslagna elledningar i stormens spår fortsatte med tusentals montörer i gång, men i södra och västra Sverige saknade 120000 hushåll el vid 16-tiden. Dessutom var 160000 abonnenter utan fast telefon.

Följderna av den värsta stormen på över ett sekel blev enorma. Men naturens skapare har mer saft kvar i glaset; SMHI varnar för mycket hårda vindbyar sent på onsdag eftermiddag i nordvästra Götaland, Bohuslän och Göteborg samt mycket höga flöden i flera åar i Väst- och Sydsverige på grund av storm och regn.

– Det annalkande ovädret i Mellansverige kan innebära att redan skadad skog kan falla och förvärra läget om något dygn, säger Bo Källstrand, vd i branschorganisationen Svensk Energi.

Godstågen går

Banverket meddelade att södra stambanan mellan Stockholm och Malmö inte öppnas utmed hela sträckan förrän tidigast på torsdag och då bara med enkelspår mellan Alvesta och Älmhult.

Även kust till kust-banan mellan Göteborg och Kalmar är hårt drabbad, särskilt sträckan Borås–Värnamo. Tidigast på fredag kan banan vara farbar, enligt Banverket.

Tills vidare ersätter SJ vissa sträckor med buss.

Klockan 14 på tisdagen öppnades en förbindelse för godstågen via Västkustbanan, som kopplar samman Mellansverige med Skåne och kontinenten. Över 200 godståg har stoppats eller ställts in på grund av ovädrets verkningar. Green Cargo räknar med att komma ikapp om ett par veckor. Hundratals företag i alla branscher är drabbade av förseningar.

Enligt Vägverket är även det mindre vägnätet nu i stort sett helt farbart.

Hjllp från Finland

Sydkraft hade 2000 man i gång med reparationsarbete under tisdagen. Under onsdagen kommer ytterligare 30 man från Finland för att förstärka personalen från Sverige, Tyskland, Norge och Finland.

Från Sveg i Härjedalen avgår under onsdagen sju terränglastbilar med material för att köra till Alvesta. Dessutom kommer sju bandvagnar med förare.

Två Herculesplan transporterar under onsdagen tolv reservaggregat från Norrland till Växjö. De är till för att få liv i mobiltelefonmaster.

Sedan i lördags har 142000 av initialt drabbade 229000 hushåll i Sydkrafts område fått strömmen tillbaka. Men det kommer att ta tid för dem som återstår, upp till två veckor innan allt är klart.

Robert Triches/TT , Lars Pedersen/TT , Lennart Hansson/TT