De ger ut bok tillsammans

NYHETER

Alf Svensson skrev förord åt polismördaren

1 av 2 | Foto: tillbaka i fängelset I somras rymde Tony Olsson från Hall, men greps efter ett par dagar. "Jag vill visa att det finns en människa bakom brotten, en människa som är så mycket mer än gärningarna som jag gjort mig skyldig till", säger han om boken.

Tony Olsson, livstidsdömd för polismorden i Malexander, har skrivit en bok om sitt liv.

Med förord av kd:s Alf Svensson.

-Det är otroligt viktigt att aldrig försvara brott. Det är något annat att försöka förstå brottslingens situation, säger Alf Svensson.

De ger ut bok tillsammans

Han säger att han blev gripen av Olssons skildring av en hård uppväxt.

-Splittrad familj, nonchalans, hänsynslöshet. Det är ett barn som inte fick någon identitet. Alla människor måste få en identitet, alla barn måste bli sedda och få vara någon.

Skrev debattartikel

I somras rymde fyra våldsbrottslingar från Hall. Alla greps snart, Tony Olsson hamnade i isolering på Kumla.

Alf Svensson skrev i en debattartikel att rymningssäkra fängelser eller hårda straff inte avskaffar kriminaliteten. Senare ombads han att skriva förordet till Tony Olssons bok. Han accepterade efter att ha läst manus.

Vad tror du att anhöriga till offren känner för din medverkan?

-Självklart finns det inget som helst försvar för de vedervärdiga brotten! Men man måste vara inriktad på: Vad kan vi göra för att inte dessa fasansfulla brott ska repeteras igen? Det är mitt motiv.

-En pojke som vuxit upp under de vedervärdigaste förhållanden kan klara sig, men risken att man spårar ur är en helt annan än vad riskerna varit för mig.

Ditt namn kanske gör att boken säljs mer. Ser du någon moralisk aspekt?

-Jag har i varje fall inte fått ett öre. Jag ser det som moraliskt rimligt - jag har talat om etik och om barns rätt till trygghet, som partiledare i 31 år. Får jag så uppmaningen att skriva den här typen av förord så hade det varit något av ett svek att inte göra det.

"Det är bara förvaring"

Alf Svensson är kritisk mot kriminalvården. Han menar att hårdare tag inte skapar större trygghet eller respekt för rättssamhället.

-Det vi nu har är förvaring och inlåsning. Det är egentligen bara att pumpa upp fångarna i deras kriminalitet, och det enda de i en sådan situation är fixerade vid är "hur ska vi göra för att rymma?"

Boken kommer ut i vår. Förlagschef Lars Hjalmarson hade hört talas om att Tony Olsson skrev, och tog kontakt. Arbetet har pågått i ett par år och var klart före sommarens rymningar. Enligt Lars Hjalmarson framgår att Tony Olsson är oerhört ångerfull.

-Jag ger ut boken framför allt för att man får en inblick i hur människor kan växa upp. Den är också ett inlägg i kriminalvårdsdebatten, säger han.

Vart går intäkterna?

-På första upplagan har han ingen royalty, han vill inte ha det. Hur det blir senare får vi ta då. Jag tror inte detta blir någon jättesuccé.

Olsson fick 10000 kr

Däremot, säger Hjalmarson, har han ur egen ficka givit Tony Olsson 10000 kronor så att han kunde klä upp sig till rättegången.

Boken tar upp Olssons uppväxt men också hans brott, Norén-pjäsen 7:3, bankrån och åren som nazist. Och Malexander.

-Men inte direkt om morden, säger Lars Hjalmarson.

Dömd till livstid för polismord

Lena Olsson