bin Ladins närmaste man omringad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-18

Häftiga strider vid gränsen Pakistan Afghanistan

Högsta al-Qaidaledningen på en tv-bild från al Jazira. Ayman al-Zawahri till vänster och högste terroristledaren Usama bin Ladin till höger.

Terrorledaren Usama bin Ladins närmste man – Ayman al-Zawahri – har ringats in.

Häftiga strider rasar vid flera byggnader, beskrivna som fort, vid den afghanska gränsen.

På fredagen skickade Storbritannien 100 militärer till Afghanistan.

I en intervju med CNN bekräftade den pakistanske presidenten general Pervez Musharraf på torsdagskvällen att häftiga strider rasade nära gränsen till Afghanistan. Ett stort antal al-Qaidakrigare hade belägrats. Striderna fortsatte på fredagen.

– De försvarar ett mycket viktigt mål, sa presidenten.

Hundratals al-Qaida-män

Enligt pakistans informationsminister, Sheik Rashid Ahmed, är omkring 300-400 al-Qaida-kämpar omringade. Enligt uppgifter till bland annat nyhetsbyrån AP och nyhetskanalen CNN finns al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahri bland dem.

Operationen ska ha inletts redan i tisdags i södra Waziristan. Två misstänkta terrorister ska ha dödats liksom 15 militärer från Pakistan.

Tusentals soldater och halvmilitära styrkor ingick i operationen på fredagen och flera källor uppger att allt nu tyder på att de spärrat av al-Zawahris flyktvägar. Enligt Sky News har 100 soldater ur de brittiska specialstyrkorna skickats till Afghanistan för att delta i jakten på bin Ladin och hans närmaste män.

”Skyttegravar"

Presidenten general Pervez Musharraf sa under intervjun med CNN att han var förberedd på frågor om den pågående operationen. Han berättade att gruppen med al-Qaidakrigare och talibaner har grävt ned sig i skyttegravar vid flera fortliknande byggnader.

CNN:s Aaron Brown förklarade att "ett mycket viktigt mål" kommer att tolkas som ett besked att någon i den yttersta toppen har ringats in. Efter att han nämnt Usama bin Ladins namn sa president Musharraf:

– Eller al-Zawahri.

Presidenten ville dock inte kommentera vem han tror att det handlar om, av rädsla att det ska feltolkas. Flera nyhetsbyråer rapporterar dock att det handlar om Ayman al-Zawahri.

Han beskrivs i dag som Usama bin Ladins högra hand.

Det var gripandet av 18 högt uppsatta al-Qaida-män för några dagar sedan som ledde fram till attacken mot det område där man misstänker att al-Zawahri befinner sig, enligt CNN.

Mattias Lundell, Malin Ekmark